Komerční prezentace Aktual.: 13.10.2024 20:24

Tchaj-pej – V Praze začala konference Forum 2000 s letošním podtitulem „Prokazování odhodlání a odolnosti demokracie“. Potrvá do úterý. Dorazila na ni tchajwanská exprezidentka Cchaj Jing-wen. Přivítal ji předseda Senátu Miloš Vystrčil. Jako první vystoupil kritik ruského režimu Vladimir Kara-Murza. Zmínil tisíce politických vězňů v ruských věznicích i svou vizi mírového a demokratického Ruska.

„Dnešní Rusko drží ve věznicích víc politických vězňů než někdejší Sovětský svaz,“ uvedl Kara-Murza. V minulém roce získal na Foru 2000 Cenu Václava Havla za lidská práva za rok 2022. Nemohl ji převzít, sám byl tehdy ve vězení. Ocenění převzala tehdy jeho žena.

Dnes novinář a aktivista řekl, že považuje cenu za uznání pro všechny Rusy, kteří mají odvahu se postavit nynějšímu ruskému režimu a protestovat proti útoku na Ukrajinu. Rusko podle něj není zemí Vladimira Putina, ale zavražděného opozičního politika Borise Němcova či kritika režimu Alexandra Navalného, který ve vězení zemřel. Kara-Murza zmínil naději v „mírové, demokratické Rusko zítřka“.

Na zahájení konference dorazila tchajwanská exprezidentka Cchaj Jing-wen. Na síti X dnes uvedla, že přicestovala do Evropy na návštěvu přátel Tchaj-wanu a k posílení vzájemných vztahů se spřátelenými demokraciemi. Jako první zastávku zmínila Česko jako „jednoho z nejstálejších evropských partnerů“. V sále ji přivítal šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Pro Cchaj Jing-wen, která opustila úřad v květnu, se jedná o první cestu do Evropy. Zprávy o návštěvě evropských zemí vyvolaly reakci Pekingu, který pohlíží na Tchaj-wan jako na vzbouřeneckou provincii a považuje politické síly blízké exprezidentce za separatisty.

Konference se v příštích dnech zúčastní také prezident Petr Pavel, který po úvodním projevu vystoupí i v panelové diskusi na téma globálních demokratických partnerství. Dalšími účastníky budou například běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská nebo bývalý polský prezident a vůdce polské Solidarity Lech Walesa.

U zrodu Fora 2000 stáli v roce 1997 tehdejší český prezident Václav Havel, spisovatel Elie Wiesel a japonský filantrop Jóhei Sasakawa. Záměrem zakladatelů tradice bylo poskytnout prostor osobnostem z různých oborů k analýze výzev nového tisíciletí.

Podíl.
Exit mobile version