Aktualizace: 27.04.2024 10:06

Praha – Krátce po 09:30 začal dnes v sídle České obce sokolské (ČOS) na Malé Straně v Praze jednat výbor, který bude volit nového starostu. Jediným kandidátem je současný první místostarosta Martin Chlumský, který byl po rezignaci Hany Moučkové v souvislosti s mnohamilionovým podvodem pověřen vedením obce. Na jednání výboru je 28 bodů, očekává se, že skončí až v odpoledních hodinách, řekl dnes novinářům mluvčí Sokola Radek Smekal.

Výbor, který čítá 86 členů Sokola, zvolí i místostarostu a další členy předsednictva. Funkční období všech zvolených bude do roku 2025, kdy se uskuteční volební sjezd ČOS. Kromě Chlumského na další pozice kandidují čtyři lidé. Výbor bude také schvalovat rozpočet na letošní rok nebo si vyslechne zprávu o stavu obce.

Chlumský je dlouholetým ředitelem sokolské školy. Předtím byl učitelem na gymnáziu a externě působil na katedře tělesné výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Za působení Moučkové byl prvním místostarostou Sokola a od března obec dočasně vede. Chlumský už dříve uvedl, že cílem Sokolů i jeho osobním cílem je nyní obnovit důvěru členské základny i veřejnosti, Chce také zajistit zdárný průběh nadcházejícího všesokolského sletu. Před zahájením nechtěl místostarosta jednání komentovat.

Moučková rezignovala na mimořádném březnovém jednání výboru, které se konalo kvůli odhalení bankovního a úvěrového podvodu v ČOS. Podle policie se ho dopustila bývalá asistentka Moučkové, která organizaci podle dosavadních zjištění Sokola připravila asi o 46 milionů korun. Obec dříve uvedla, že pracovnice spáchala v jejím sídle sebevraždu. Podle policie sice jedna z podezřelých zemřela, ale okruh možných viníků nebyl zatím uzavřen.

Na březnovém jednání výboru rezignoval i další člen předsednictva Jan Boris Uhlíř. Současným 11 členům předsednictva ČOS výbor vyslovil důvěru. Na vlastní žádost skončil i ředitel kanceláře ČOS Marek Tesař, jako důvod uvedl chování a postoj k Moučkové.

Pokud získá Chlumský nadpoloviční většinu hlasů přítomných delegátů, bude se podle organizace volit i 1. místostarosta. O tuto pozici se ucházejí Miroslav Kroc ze Sokola Stupno a Peter Szenasy ze Sokola Křivoklát. V případě, že by se Kroc stal 1. místostarostou, bude se volit i místostarosta a v návrhu pro jeho volbu zůstane kandidátkou Kamila Šrolerová ze Sokola Maxičky. Pokud bude 1. místostarostou zvolen Szenasy, Kroc zůstane místostarostou a Šrolerová bude usilovat o jedno místo v předsednictvu společně s Jaroslavem Postlem ze Sokola Nová Ves u Chrastavy.

V roce 2022 měl Sokol téměř 160.000 členů, podobně jako mezi lety 2017 a 2020. Zhruba polovinu z nich tvořily děti a mládež.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.