Aktualizace: 15.06.2024 00:34

Praha – Při tradiční akci Muzejní noc se dnes v hlavním městě otevře 30 muzeí, galerií a dalších kulturních institucí. Některé z nich otevřou v dopoledních či poledních hodinách, většina ale nabídne prohlídky a doprovodný program od večera do nočních hodin. Sedmnáctý ročník letos pořádá Muzeum hlavního města Prahy (MHMP). Poprvé od rekonstrukce, která začala v roce 2020, návštěvníkům zpřístupní opravenou budovu na Florenci. Zájemci se mohou těšit také například na Městskou knihovnu, Muzeum Karla Zemana, Národní zemědělské muzeum nebo galerii Kunsthalle.

Muzea, galerie a památkové objekty nabízejí při muzejní noci návštěvníkům kromě klasických prohlídek stálých expozic například také koncerty, divadelní představení, výtvarné dílny či přednášky. Cílem je vzbudit zájem o muzea a podobné instituce. Vstupy budou za snížené nebo symbolické vstupné a některá místa bude možné navštívit zdarma.

Program bez vstupného se uskuteční v MHMP od 19:00 do půlnoci. Ostatní instituce si zpřístupnění muzeí organizují samostatně, přesné informace najdou návštěvníci na webu festivalu. Pražané budou moct zavítat také například do Muzea Davida Černého, Galerie AMU, Atria Žižkov, Galerie Chodovská tvrz nebo Galerie Kurzor. V Národním zemědělském muzeu se budou moci zájemci například zúčastnit gastroworkshopů, kde se budou učit vyrobit zmrzlinu nebo vafle.

Pro usnadnění cestování po Praze a rychlý přesun mezi jednotlivými objekty pražský dopravní podnik zřídí po dobu festivalu speciální tramvajovou linku číslo 35. Ta bude jezdit přes centrum metropole do půlnoci v krátkých intervalech, její přesnou trasu naleznou lidé na webu. Kromě toho mohou zájemci pro snadnější dopravu využít sdílená kola firmy Nextbike nebo Rekola, která budou v den muzejní noci zdarma, a to na dvě jízdy do 30 minut.

Lidé si mohou také zdarma stáhnout mobilní aplikaci, která nabídne základní informace o muzejní noci, a uživatelé si mohou také vytvořit trasu po zapojených kulturních institucích.

Pražská muzejní noc se koná v hlavním městě po pěti letech, poslední ročník byl v roce 2019 a další ročníky byly zrušeny kvůli pandemii covidu-19.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.