Komerční prezentace Aktual.: 4.10.2024 00:25

Praha – V pražské hale O2 universum se dnes uskuteční první ze tří koncertů amerického písničkáře Boba Dylana. Další dvě vystoupení se konají na stejném místě v sobotu a v neděli. Budou součástí jeho tour Rough & Rowdy Ways, které zahájí v Praze a jehož název odkazuje k Dylanově poslednímu studiovému albu z roku 2020. Koncerty jsou výjimečné zákazem používání mobilních telefonů, které mohou nahrávat audio a video.

V Praze třiaosmdesátiletý Dylan zahájí evropské turné. Poté zamíří do Německa, Francie, Lucemburska i Británie. V České republice se Dylan poprvé představil před 30 lety, 16. července 1994 zahrál v naplněné hokejové hale na pražském Výstavišti. Naposledy vystoupil v Praze před pěti lety. V zaplněné pražské Lucerně třikrát nabídl komorně laděný koncert, na kterém zazněly jeho staré hity v nových aranžích i skladby z jeho desky Tempest z roku 2012.

„Myslím si, že opět může dojít k tomu, že koncert bude jedna velká hádanka. Bob Dylan se v posledních mnoha letech vyžívá v tom, že své fanoušky překvapuje. Ať už tím, že na pódiu není příliš vidět, například je trošku schován za klavírem, a také tím, že nabízí nové verze svých slavných písniček a fanoušci potom mají trochu problém je poznat. Má to ale výhodu, že návštěvníky koncertů to trochu spojuje, protože ve chvílích, kdy si nejsou jisti, tak diskutují, která písnička právě zazněla,“ řekl ČTK hudební publicista Jaroslav Špulák.

Dylan, který se narodil 24. května 1941, je jednou z nejvlivnějších kulturních osobností, jejíž význam překročil hranice hudby. Za svoji šedesátiletou hudební kariéru napsal přes 600 písní a celosvětové prodal přes 125 milionů desek. Řadí se také k uznávaným literátům, jako první rockový hudebník získal Pulitzerovu cenu a v roce 2016 obdržel také Nobelovu cenu za literaturu.

Za svoji kariéru vydal Dylan 40 studiových alb a na koncertních pódiích se setkal například s Joni Mitchellovou či Joan Baezovou. Mnohé z jeho písní se dočkaly coververzí. Prodělal několik stylových proměn, začínal jako folkový písničkář, poté se k nelibosti části příznivců postavil do čela elektrifikované rockové kapely. Zatím poslední studiovou nahrávku Shadow Kingdom vydal Dylan v loňském roce. Jde o soundtrack ke stejnojmennému koncertnímu filmu.

Podíl.
Exit mobile version