Aktual.: 25.10.2024 09:09

Bethlehem (USA) – Vyhnout se v Pensylvánii předvolební kampani je velmi obtížné. V televizi zde od rána do večera běží spoty nejrůznějších kandidátů, ulice obcházejí zástupci jedné či druhé strany, lidé jsou bombardováni letáky či politickými SMS zprávami. „Popravdě nás to docela otravuje,“ poznamenala mladá matka Monica, zatímco si se svou dcerou hrála na hřišti ve městě Bethlehem (Betlém). Nebyla jediná, kdo dal najevo takový pocit v epicentru souboje o Bílý dům dva týdny před jeho vyvrcholením.

Pensylvánie je největším ze sedmi amerických států, které jsou považovány za klíčová „bojiště“ listopadových prezidentských voleb, kde jsou preference obou hlavních stran velmi vyrovnané. Se svými zhruba 13 miliony obyvatel přináší vítězi 19 volitelských hlasů a v souboji mezi exprezidentem Donaldem Trumpem a viceprezidentkou Kamalou Harrisovou by se snadno mohla stát rozhodujícím dílkem v honbě za 270 hlasy potřebnými ke zvolení.

Strany do kampaně v severovýchodním státě napumpovaly stamiliony dolarů a Trump, Harrisová nebo jejich kandidáti na viceprezidenta zde každých několik dní pořádají mítinky. Kromě toho se zde konají také důležité volby do Senátu, v okrese Northampton County, kde voliči sdíleli své pocity s ČTK, se navíc republikáni snaží převzít od demokratů křeslo ve Sněmovně reprezentantů.

“Pro mě je na těchhle volbách nejšílenější to, jaká je to neustálá masáž. Každá reklama, každý billboard. Dostáváte tady SMSky a telefonáty,” řekla kuchařka Amanda, která se do oblasti přistěhovala až po minulých prezidentských volbách a vychovává zde s manželem dvě malé děti.

I přes intenzivní kampaň nebylo v Northamptom County těžké najít nerozhodnuté a nevyhraněné voliče, alespoň soudě podle toho, co byli ochotni říci na mikrofon. V rozhovorech s ČTK místní uváděli, že je trápí růst životních nákladů nebo nelegální imigrace a že chtějí změnu, ať už v podobě první ženy v čele USA nebo Trumpova návratu. Opakujícím se motivem byla skepse ohledně fungování americké politiky a u lidí nakloněných Trumpovi také konspirační teorie o minulých volbách nebo o údajně hrozících násilnostech.

„Bude to rozhodnutí na poslední chvíli,“ řekl o své volbě prezidenta 25letý Matt, který pracuje v půjčovně aut v Bethlehemu. Politika ho příliš nezajímá, dal však najevo, že jej tíží inflace z posledních let. „Pro mě je největší problém, když se dívám na peníze… Všechno dnes na trhu tak vystřelilo nahoru, ať jsou to auta, domy, potraviny,“ řekl mladík, který v oblasti prožil téměř celý svůj život.

Okres Northampton ležící v údolí řeky Lehigh představuje jakousi zmenšeninu celého státu. Skládá se z měst i venkovské krajiny a v několika posledních volbách zde vždy zvítězil kandidát, který vyhrál v celé Pensylvánii i v souboji o Bílý dům. Zároveň se zde daří po kolapsu průmyslu budovat nově orientovanou ekonomiku a do oblasti se stěhují lidé z okolních amerických států i cizinci.

Změny jsou zjevné ve městě Bethlehem, které před skoro 300 lety založili členové protestantské frakce zvané Moravští bratři. V minulém století zde fungovala jedna z největších oceláren ve Spojených státech, nyní je průmyslový komplex turistickou atrakcí, také je zde obchodní středisko, kasino a prostor pro kulturní akce. Přilehlá historická část města je pak plná služeb a nových restaurací.

V rozhovorech s místními byl patrný paradox pozorovaný v posledních letech napříč USA. Zatímco ekonomiku celé země lidé hodnotí převážně negativně, situaci ve vlastní domácnosti či ve svém regionu vidí výrazně pozitivněji. Například důchodce Roger, který je dobrovolníkem v okresní kanceláři Republikánské strany, popsal Northampton jako skvělé místo k životu, které zažívá „hodně růstu“. Záhy však dodal: „Musíme dostat Donalda Trumpa zpátky, protože tahle země jde špatným směrem.“

Místní poměry si pochvalovala také Tara, která pracuje jako hosteska v restauraci. Volit bude demokratku Harrisovou, kterou označila za chytrou političku. „Líbí se mi, za co bojuje,“ řekla, aniž by uvedla specifické programové body. Žena ve středním věku se před několika lety přistěhovala z New Yorku a nyní žije v Eastonu, který podle ní v poslední době vzkvétá.

Město na soutoku řek Lehigh a Delaware je administrativním centrem okresu s přibližně 300.000 obyvateli. Do budovy místního soudu, kde sídlí také okresní samospráva, mnozí lidé tento týden přicházeli odevzdat své hlasy v rámci předčasného hlasování v prezidentských volbách.

„Nemůžeme mít otevřené hranice,“ řekla ČTK postarší žena, která si nepřála být jmenována. Nejvíce ji prý trápí imigrace a Harrisová podle ní v politice nic nedokázala. „Abych řekla pravdu, mám toho plné zuby, nedůvěřuju žádnému z těch politiků,“ poznamenala.

Podobný postoj vyjadřovali i další podporovatelé exprezidenta Trumpa. „Všichni (politici) dělají to samé,“ řekl muž ve středním věku, který rovněž nechtěl uvést své jméno. Po několika minutách rozhovoru začal líčit konspirační teorie o tom, že prezidentské volby možná budou odloženy a že nejrůznější skupiny chystají v případě Trumpova vítězství nepokoje. Důchodce Jack zase hovořil o nedůvěře ve volební výsledky nebo o tom, že Harrisovou podle něj ovládají skryté síly.

„Je hodně věcí, co mi na Trumpovi vadí, ale je ještě víc věcí, co mi vadí na té Karmele nebo jak se sakra jmenuje,“ řekl.

Pro Harrisovou naopak hlasuje Carl Noone, který pracuje na částečný úvazek jako kuchař a pobírá dávky spojené se zdravotním postižením. „Myslím si, že musíme dát šanci ženě… potřebujeme něco jiného,“ řekl při rozhovoru v parku nedaleko centra Eastonu. Mluvil také o tom, že mnozí lidé v horší ekonomické situaci už nad americkou politikou zlomili hůl a že mu to dělá velké starosti. „Já jsem to ještě nevzdal. Pořád věřím v systém,“ uvedl.

 

Podíl.