Aktualizace: 26.05.2024 10:32

Paříž – Všudypřítomné lešení u řady známých památek, vrtání, bouchání i stavební dělníci ve žlutých přilbách naznačují, že Paříž se intenzivně chystá na letní olympijské hry. Sportovní svátek, který se ve francouzské metropoli uskuteční od 26. července do 11. srpna, mezi místními podle průzkumů veřejného mínění příliš nadšení nebudí. Najdou se ale výjimky.

Na náměstí Trocadéro, odkud jsou výhledy na Eiffelovou věž, roste mohutná tribuna. Oblast bude v létě žít v rytmu olympiády. Podle oficiálního webu má místo hostit akce pro místní i zahraniční fanoušky. Zároveň divákům nabídne jedinečný výhled při závodech v triatlonu, silniční cyklistice nebo atletice.

Na opačném břehu Seiny, na Martových polí u paty Eiffelovy věže, zatím dělníci budují dočasnou venkovní arénu, kde se bude během olympijských her hrát například plážový volejbal. Na zhruba kilometr vzdálené Esplanádě Invalidovny, což je další oblíbená zelená plocha, kterou Pařížané rádi využívají k rekreaci, je rovněž vidět lešení. Během her zde budou o zlaté medaile usilovat lukostřelci.

Připravuje se také Centre Pompidou, které obklopují jeřáby. Galerie moderního umění uzavřela partnerství se společností Nike, což sportovní značce umožní obsadit vnitřní prostory během olympiády pro nejrůznější aktivity a recepce. Před budovou bude od června k vidění socha od umělce Raphaëla Zarky s názvem Cycloïd Piazza, která je poctou skateboardingu. Tento extrémní sport si odbyl svou olympijskou premiéru v roce 2021 v Tokiu.

Stavební práce se netýkají jen známých památek, jeřáby i lešení jsou v řadě pařížských ulic. Na dopravních tepnách podél řeky Seiny, kde se má konat zahajovací ceremoniál, se zase opravují silnice. Veřejné osvětlení zdobí poutače a na pařížské radnici jsou obří reklamy na sportovní svátek.

Jen 37 procent Francouzů se ale na hry těší, vyplývá ze sondáže agentury Viavoice. Najdou se ovšem výjimky. Sedmatřicetiletý Thierry, který pracuje jako finanční konzultant, olympiádu netrpělivě vyhlíží. “Rád hraju tenis, chodím plavat a baví mě i cyklistika. Také si rád vsadím, takže jsem nadšený, že budu mít možnost to vidět naživo,” řekl ČTK.

Naproti tomu názor 25leté Manon spíše odpovídá výsledkům sondáží. “Paříž je už tak přeplněná turisty,” říká studentka literatury. “Nedá se to vydržet. Navíc se všude vrtá, je tu hluk a prach. Těším se, až to bude za námi,” uzavírá.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.