Ukrajina ustoupila z Vuhledaru na východě země. Podle ukrajinských velitelů je však důležitější, kolik dokázaly jejich jednotky způsobit ztrát ruským útočníkům během obrany města. Ukrajinskou taktiku „výměny území za ruské ztráty“ popsal server The New York Times (NYT). Ruská armáda se v pondělí přiblížila ke klíčovému městu Pokrovsk a podle představitelů tamních obranných sil se chystá k průniku v Záporožské oblasti.

V průběhu roku Ukrajina ztratila několik měst a vesnic na Donbasu, obvykle se její jednotky stáhly po tvrdých bojích s ruskými útočníky, které někdy trvaly i několik měsíců, napsal NYT.

Jako první na přelomu roku padla Marjinka, což předznamenalo, že Rusko na bojišti znovu získalo iniciativu. Pak průmyslové město Avdijivka, kde se ukrajinští vojáci bránili v hustém bludišti zákopů a bunkrů. Minulý týden Ukrajina ustoupila z Vuhledaru, hornického města na návrší, které bylo oporou ukrajinské obrany na jihovýchodě země.

Podle ukrajinských velitelů a expertů nejsou územní zisky to nejdůležitější, protože probíhá opotřebovávací válka. Kyjev proto přijal strategii, kterou vojenský analytik ukrajinského Institutu strategických studií Mykola Bjeljeskov popsal jako „výměna území za ruské ztráty“. Smyslem je ustoupit z napadených měst poté, co si jejich obrana vyžádá na útočící ruské armádě maximální lidské a materiální ztráty.

„Tuto válku nerozhodne to, kdo ovládne Vuhledar nebo jiná strategická města na frontě,“ míní vojenský analytik z Vídně Franz-Stefan Gady. „Jde o to, kolik vojáků Rusové vynaložili na to, aby se zmocnili Vuhledaru, ve srovnání se ztrátami, které utrpěli Ukrajinci při jeho obraně,“ dodal.

Vyrovnávající se palebná síla

Ukrajinští a západní představitelé poukazují na rostoucí počet ruských obětí – podle poradce britské armády Nicholase Aucotta jich letos v srpnu bylo téměř 1200 denně – jako na důkaz toho, že si válka vybírá na Rusku vysokou daň.

Ukrajina doufá, že nakonec rostoucí ruské ztráty způsobí, že válka bude pro Kreml neudržitelná dříve, než se tak stane pro Kyjev. „To je nejdůležitější – vyčerpat nepřítele,“ prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém středečním projevu.

Nakolik je však tato strategie reálná? Ruský vůdce Vladimir Putin připravil ekonomiku své země na válečné podmínky. A zdá se, že zatím Rusové válečné úsilí podporují, míní NYT.

Moskva dosud dokázala nahrazovat své ztráty náborem dalších vojáků a zvyšováním zbrojní výroby, takže zůstává nejasné, z jak velké části území bude muset Kyjev ustoupit, než ruské armádě dojdou síly – pokud k tomu dojde.

Na druhou stranu Ukrajina začala dotahovat rozdíl v počtu vojáků a palebné síle díky mobilizačnímu úsilí a zvýšeným dodávkám munice od západních spojenců. Mezi nimi lze zmínit balíček pomoci od Spojených států v hodnotě 275 milionů dolarů (přes šest miliard korun) nebo takzvanou českou muniční iniciativu.

Náčelník ukrajinského generálního štábu Oleksandr Syrskyj v září uvedl, že poměr použití dělostřeleckých granátů mezi Ruskem a Ukrajinou se v posledních měsících snížil.

Invaze do Kurské oblasti

Ale podle analytiků, které oslovil server NYT, překvapivá srpnová ofenziva v ruské Kurské oblasti přinesla ukrajinské armádě zvýšené materiální ztráty. Kyjev při své ofenzivě dosud ztratil více než 200 kusů techniky – téměř tolik, kolik činily ruské ztráty u města Pokrovsk ve stejném období, prohlásil výzkumník v oblasti otevřených zdrojů a přispěvatel časopisu Oryx vystupující na sociální síti X pod jménem Naalsio.

Navíc část nejzkušenějších ukrajinských vojáků byla do Kurské oblasti přesměrována z Donbasu. Celkově tamní ofenziva ohrozila schopnost ukrajinské armády provést řízený ústup z východu země, aniž by se zhroutila frontová linie.

Ústup z Vuhledaru

Ukrajinské jednotky, které bránily Vuhledar, ustoupily na pozice severně od města, kde mohou opět uplatnit jednu ze svých oblíbených taktik – zaměřit se na ruské síly, které se snaží překonat kilometry otevřené stepi, napsal server Meduza.

Síla tamní obrany nyní závisí na stavu ukrajinských sil, které právě utrpěly porážku, do poslední chvíle se zdráhaly opustit své k zániku odsouzené pozice a byly nuceny ustoupit z Vuhledaru a okolí pod ruskou palbou.

Ještě horší situace je na západ od města, kde poměrně slabé ukrajinské síly brání oblast kolem obsazené vesnice Prečystivka. Ruská vojska by mohla tuto pozici využít k zahájení ofenzivy na Velykou Novosilku. Ruské jednotky na ni již postupují z jihu a brzy by mohly zintenzivnit svůj tlak z východu. Její ztráta by mohla výrazně zhoršit situaci ukrajinských sil dislokovaných v Záporoží.

Od počátku invaze sloužil Vuhledar jako klíčové „pevnostní město“, které krylo přístupy k logistickým uzlům, které podporovaly obranu Donbasu. Ruské síly měly šanci dobýt Vuhledar již v březnu 2022, ale pravděpodobně jim v té době chyběla potřebná síla. Prázdné panelové domy nakonec obsadily postupující ukrajinské jednotky, které začaly oblast zaminovávat a připravovat město na obranu.

Bez dobytí důlního města Vuhledar byl jakýkoliv postup z jihu nemožný. Město se nachází na návrší a jeho panelové domy poskytují výhled na kilometry daleko přes otevřenou step. Toho ukrajinské jednotky využily k vybudování pozorovacích stanovišť a základen pro ovládání dronů, zatímco sklepy paneláků a doly v okolí města poskytovaly spolehlivé kryty pro pěchotu.

Již v roce 2022 si ruské velení uvědomilo, že Vuhledar nejen brzdí jejich postup, ale také narušuje ruskou logistiku na celé jižní Ukrajině. Východně od Vuhledaru ležela železnice, která po obsazení Volnovachy a Mariupolu padla zcela do ruských rukou a mohla sloužit jako alternativní trasa pro dopravu zásob na okupovanou jižní Ukrajinu. Po poškození železniční části Krymského mostu 8. října 2022 její význam ještě stoupnul.

Využití železnice však bylo nemožné – frontová linie se nacházela pouhé dva až tři kilometry od ní a východně od Vuhledaru. Ruské velení tedy zahájilo přípravy na obsazení města.

Průlom v Záporožské oblasti

K dalšímu průlomu se ruská armáda chystá v Záporožské oblasti. Koncentruje své síly ve směru na Orichiv a Malou Tokmačku, uvedl 5. října ve vysílání mluvčí jižních obranných sil Vladyslav Vološin. Upozornil na to server The Kyiv Independent.

Jedná se o další varování před možným ruským výpadem v jižní Záporožské oblasti právě v době, kdy vojska Moskvy pokračují v postupu na východě Ukrajiny. „Pokud dosáhnou průlomu, Rusko bude moci ostřelovat logistické trasy spojující Záporoží s východem Ukrajiny,“ upozornil Vološin.

Ukrajinské zpravodajské informace ukazují, že ruské síly shromažďují v oblasti personál a logistickou podporu a „během několika dní pravděpodobně zahájí nové útočné operace“, přiblížil Vološin. Očekává, že Rusko nasadí malé útočné skupiny podporované obrněnou technikou.

Ukrajina ztratila obec u Pokrovska

V pondělí ruské ministerstvo obrany ohlásilo dobytí obce Hrodivky, která leží na východě Ukrajiny asi deset kilometrů od Pokrovska. O Hrodivce se ukrajinský generální štáb zmínil před měsícem, kdy ji v hlášení o situaci na bojišti uvedl mezi místy, kde se podařilo ruské útoky odrazit.

V uplynulém týdnu se na sociálních sítích podle amerického Institutu pro studium války objevily záběry, které dle tvrzení ruských válečných blogerů zachycují ruská vojska při odrážení ukrajinského protiútoku poblíž Hrodivky. V obci, kde se nachází uhelný důl, podle dostupných údajů žilo naposledy sedm desítek obyvatel.

V nedalekém Pokrovsku ruské jednotky vyřadily z provozu přibližně 80 procent kritické infrastruktury, napsala v pátek agentura Reuters. Náčelník vojenské správy v Pokrovsku Serhij Dobrjak poznamenal, že ruské síly se nacházejí asi sedm kilometrů od města, které je na křižovatce silnic a železnice, což z něj činí důležitý logistický bod pro armádu i pro civilisty v Doněcké oblasti.

„Nepřítel nás nechává bez elektřiny, bez vody, bez plynu. Připravuje nás takříkajíc na zimu,“ řekl Dobrjak v ukrajinské státní televizi. Ve městě zůstává asi 13 tisíc obyvatel a ukrajinské úřady pokračují v evakuaci, která trvá již několik týdnů. Ještě před měsícem a půl ve městě žilo více než 48 tisíc lidí.

Ruské síly v posledních týdnech na Pokrovsk směřovaly některé ze svých nejsilnějších útoků, připomněl Reuters.

Podíl.