Komerční prezentace Aktual.: 21.10.2024 00:12

Ostrava/Olomouc – V Moravskoslezském a Olomouckém kraji budou dnes krajští zastupitelé na ustavujícím jednání volit nové krajské vedení. V obou krajích se vítězné hnutí ANO domluvilo na krajské spolupráci s uskupením kolem SPD. Hejtmanem by měl v Moravskoslezském kraji zůstat Josef Bělica (ANO), v Olomouckém kraji by se jím měl stát podle dohody lídr ANO a poslanec Ladislav Okleštěk, který v čele kraje stál už v letech 2017 až 2020. Vystřídat by zde měl Josefa Suchánka ze STAN.

V Moravskoslezském kraji hnutí ANO ve volbách získalo nadpoloviční počet mandátů v pětašedesátičlenném zastupitelstvu. Se čtyřmi zastupiteli za koalici SPD, Trikolory a strany PRO bude mít v zastupitelstvu převahu 39 hlasů. Uskupení kolem SPD získá v jedenáctičlenné radě dvě místa, hnutí ANO připadne zbývajících devět křesel. V Olomouckém kraji bude mít dvojkoalice ANO s uskupením SPD, Trikolory, PRO a Svobodných v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 31 hlasů, v radě budou mít koaliční partneři stejný poměr křesel jako v sousedním kraji.

Krajské volby v Moravskoslezském kraji vyhrálo ANO s 35 mandáty v zastupitelstvu. Druhé skončilo uskupení Starostové a Osobnosti pro kraj s 11 křesly, třetí je Spolu MSK s deseti zastupiteli. Čtvrtá koalice Stačilo! má pět mandátů a pátá koalice SPD, Trikolora a PRO čtyři zastupitele. Dosud kraj vedlo hnutí ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM, která se ale nyní do zastupitelstva nedostala.

ANO má v olomouckém krajském zastupitelstvu po zářijových volbách 26 mandátů. Druzí skončili Starostové pro Olomoucký kraj s devíti mandáty. Třetí Spojenci24 s vámi budou mít šest zastupitelů. Čtvrtá koalice SPD, Trikolora, PRO a Svobodní má pět mandátů. Na pátém místě je ODS s pěti zastupiteli. Šestá je koalice Stačilo! se čtyřmi mandáty.

 

Podíl.
Exit mobile version