Arcidiecézní muzeum v Olomouci vystavuje nejcennější rukopisy z Kroměřížské zámecké knihovny. Některé je možné vidět jen vzácně. Zdobené tisky pocházející z devátého až šestnáctého století pojednávají mnohdy o víře, ale třeba také o právu, lidském těle nebo o hvězdách. Stoletými tisky mohou návštěvníci díky moderním technologiím i listovat.

Na výstavě nechybí například nejstarší rukopis z Kroměřížské zámecké knihovny – francouzský Gregoriánský sakramentář z druhé poloviny devátého století. „Je velice luxusní díky typu písma, které bylo použito,“ upozornila kurátorka sbírky středověkého umění Jana Hrbáčová.

Lidé mohou tento rukopis spatřit jen jednou za desetiletí. „Pro výstavu jsme vybrali obsahově nejzajímavější anebo výzdobou nejkrásnější středověké a raně novověké rukopisy ze sbírek knihovny arcibiskupského zámku v Kroměříži,“ uvedla kurátorka.

Zdobené Bible i knihy o astrologii a lékařství

Bohatě dekorovány jsou především Bible, k nim patří třeba ta francouzská ze třináctého století nebo česká psaná písařem Duchkem z Mníšku z roku 1433. „Na její výzdobě se podílelo pět malířů,“ prozradila Hrbáčová.

„Výzdobu nesou i monumentální liturgické zpěvníky, stejně jako misály a knihy hodinek, které obsahují iluminace vztahující se k jednotlivým modlitbám v průběhu dne. Bohatě zdobené jsou často i teologické spisy, jako třeba výbor z díla sv. Bernarda z Clairvaux,“ dodala.

V Olomouci vystavují vzácné tisky (zdroj: ČT24)

Mnoho z vystavených děl bylo nově autorsky určeno nebo datováno během podrobného studia sbírky kroměřížských rukopisů. Zastoupena jsou v ní nejčastěji liturgická díla, ať už jsou to chorální knihy či Bible, ale také modlitební knihy malého formátu. Knihovna uchovává i teologické spisy, právnické kodexy a knihy věnované astrologii, logice a lékařství.

Digitální listování

Vzácné rukopisy muzeum vystavuje v kapli svatého Jana Křtitele. Návštěvníci uvidí exponáty ve vitrínách, ale mají možnost jimi i virtuálně listovat. Všechny rukopisy kroměřížské knihovny jsou digitalizované a součástí každého z nich je QR kód s odkazem na konkrétní dílo. Zájemci si mohou odkaz načíst telefonem a celý rukopis si prohlédnout.

Kvůli cennosti vystavených exponátů musí muzeum dodržet přísné podmínky. Ty jsou také důvodem, proč se výstava na začátku října obmění. I když se prostory Zdíkova paláce a s nimi i kaple svatého Jana Křtitele uzavírají veřejnosti vždy koncem září – kvůli výstavě je Arcidiecézní muzeum nechá otevřené až do 28. října, teprve pak kurátoři schovají vzácné rukopisy opět do depozitářů.

Podíl.
Exit mobile version