V senátním obvodu Vsetín zvítězil už v prvním kole dosavadní senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). Senátorem se tak stal už počtvrté. Poprvé uspěl v roce 2006. Na druhém místě skončila Yvona Wojaczková (ANO), třetí je kandidát SPD a Trikolory Robert Hampl. Vsetínský starosta Čunek byl v minulosti i ministrem pro místní rozvoj. Mezi roky 2016 a 2020 vedl Zlínský kraj.

Čunek v reakci na volební výsledky řekl, že je voličům velmi vděčný. „Pracuji tady trvale, jsem velmi vděčný voličům, že tuto práci ocenili,“ uvedl. „Jsem rád, že se zopakoval výsledek z minulých voleb. Dokonce se dá říci, že jsem věřil, že to tak bude. Ale samozřejmě volby jsou volby a nikdy to není jisté, takže jsem vděčný voličům,“ uvedl. Překvapil ho zisk jeho soupeře Hampla. „Neznal jsem ho. Získal přes deset procent, to je dost. Paní Wojaczková jako zástupkyně ANO také nemá špatný výsledek,“ uvedl Čunek.

Dlouholetý člen KDU-ČSL byl v letech 2006 až 2009 předsedou strany, a díky tomu v lednu 2007 usedl do koaliční vlády Mirka Topolánka (ODS). Jeho ministerské působení je dnes spojeno hlavně s trestním stíháním, které skončilo za nestandardních okolností. Čunek jako ministr čelil podezření z toho, že v únoru 2002 ještě ve funkci starosty vzal úplatek, po obvinění z korupce v listopadu 2007 opustil vládu, v dubnu 2008 se ale do kabinetu vrátil. Údajnou korupční kauzu státní zastupitelství na podzim 2007 nadvakrát odložilo, Nejvyšší soud po letech konstatoval (již ale bez vlivu na samotný případ), že při vyšetřování byl porušen zákon.

Upozornil na sebe jako starosta Vsetína, když město pod jeho vedením nechalo v říjnu 2006 vystěhovat z centra vesměs romské neplatiče nájemného do domů z plechových kontejnerů na okraji města.

Podíl.
Exit mobile version