Aktual.: 20.09.2024 16:55

Berlín – V Německu nyní žije téměř 3,5 milionu uprchlíků, což je nejvíce od 50. let minulého století. S odvoláním na statistiku německé vlády to dnes napsal list Neue Osnabrücker Zeitung. Jen běženců z Ukrajiny, která se už déle než dva a půl roku brání ruské agresi, je ve spolkové republice 1,18 milionu.

Na konci letošního prvního pololetí v Německu žilo 3,48 milionu uprchlíků, což je zhruba o 60.000 více než na konci loňského roku, uvedla německá vláda na dotaz parlamentní frakce Levice. Statistika zahrnuje lidi, kteří z humanitárních důvodů v Německu hledají ochranu, ať už jde o žadatele o azyl, státem uznané běžence nebo osoby, které by měly Německo opustit.

Počet ukrajinských běženců se ve srovnání s koncem loňského roku zvýšil přibližně o 45.000. O dalších národnostech se zpráva Neue Osnabrücker Zeitung nezmiňuje. Uvádí ale, že v Německu v polovině letošního roku žilo 226.882 běženců, kteří by měli zemi opustit. Je to o 15.760 méně než na konci loňského roku. Přes 80 procent z nich má ale status takzvaných trpěných osob, který jim například kvůli složité situaci v jejich domovské zemi umožňuje dočasně v Německu zůstat.

V Německu se koncem srpna znovu prudce rozhořela debata o migraci, a to po útoku 26letého Syřana v západoněmeckém Solingenu. Útok si vyžádal tři lidské životy a několik zraněných.

Podíl.