Ředitel Národního divadla o posledním rozloučení s herečkou Janou Hlaváčovou (zdroj: ČT24)

V historické budově Národního divadla (ND) v Praze se v pátek uskuteční poslední rozloučení s Janou Hlaváčovou. Oblíbená divadelní a filmová herečka zemřela v sobotu 13. ledna, bylo jí 85 let. S Hlaváčovou se přijdou rozloučit její kolegové, studenti i veřejnost. Budova divadla se otevře v 10:15, aby smuteční hosté mohli položit květiny a poklonit se u rakve, samotný obřad začne hodinu před polednem.

Na zesnulou herečku v projevu zavzpomíná generální ředitel Národního divadla Jan Burian a herci Taťjana Medvecká, Emília Vášáryová a Ivan Trojan. Součástí pietní akce bude recitace Petra Kostky. Během obřadu se budou promítat fotografie a videoukázky z bohaté kariéry Hlaváčové. Čestnou stráž u rakve budou stát desítky studentů herectví i kolegů, například Dagmar Havlová, Jana Boušková, Tomáš Töpfer nebo František Němec.

Rozloučení organizuje ND ve spolupráci s Divadlem na Vinohradech. Na obou scénách ztvárnila Hlaváčová desítky rolí. Členkou činohry Národního divadla byla v letech 1965 až 1990, poté byla dvacet let v angažmá Divadla na Vinohradech.

Hlaváčová patřila k nejvýznamnějším českým herečkám poválečné éry. Během své bohaté kariéry zvládala komedie i dramata na divadle i ve filmu, diváci si ji pamatují také z řady televizních inscenací a seriálů. Díky svému zajímavému a kultivovanému hlasu se výrazně prosadila i v dabingu a rozhlase. Své herecké zkušenosti také předávala studentům herectví jako pedagog DAMU.

V březnu 2013 Hlaváčová převzala Thálii za celoživotní mistrovství. V roce 2012 získala Cenu Františka Filipovského za nejlepší ženský výkon v dabingu, o tři roky později obdržela stejnou cenu za celoživotní herecké mistrovství v tomto oboru.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.