Aktual.: 27.10.2024 14:16

Grand Rapids (USA) – Před vchodem do školy na severovýchodě amerického města Grand Rapids se za studeného rána postupně shromáždila asi dvacítka lidí. Poté správkyně budovy otevřela dveře a zvolala: „Jdeme na to!“ Zahájila tím brzké hlasování v jedné z volebních místností státu Michigan, který může sehrát v prezidentských volbách rozhodující roli. Voliče tam podobně jako v jiných částech Spojených států trápí životní náklady, imigrace či zákazy potratů. V rozhovorech vyjadřovali nadšení z účasti ve volbách, ale také obavy a únavu z politického boje.

„Ach Bože, tak hrozně se těším, jak odevzdám svůj hlas!… Chci být první na řadě!“ řekla ČTK bývalá učitelka Sherry, která v sobotu stála na začátku fronty před otevřením volební místnosti. Podporuje viceprezidentku Kamalu Harrisovou, protože je podle ní pozitivní a stojí za americkým lidem. „Mám z toho hodně dobrý pocit, že tam bude Kamala… Nedívám se na průzkumy,“ dodala.

Sondáže už delší dobu vypovídají o tom, že duel mezi kandidátkou Demokratické strany Harrisovou a exprezidentem a kandidátem Republikánské strany Donaldem Trumpem je velmi vyrovnaný. Platí to i o Michiganu, který je jedním ze sedmi států, kde vítěz není předem jasný. V minulých volbách tam zvítězil současný prezident z Demokratické strany Joe Biden, v roce 2016 ale tento stát pomohl ke zvolení Trumpovi.

Prezidentské volby se v USA konají vždy v úterý po prvním listopadovém pondělí. Už dávno ale neplatí, že lidé hlasují jen v tento den. Mnohé státy zavedly korespondenční volbu pro všechny nebo brzké hlasování ve volebních místnostech, aby lidé měli možnost hlasovat i mimo pracovní den. V Michiganu je letos novinkou devítidenní období, kdy voliči mohou v předstihu osobně odevzdávat hlasy na vybraných místech po celém státě. Tato fáze voleb začala v sobotu ráno.

„Je hezké mít možnost hlasovat v předstihu,“ řekl 41letý William, který pracuje v pojišťovně a odpoledne přišel volit do knihovny na jihozápadě Grand Rapids. Mladá volička Lia řekla, že by v hlavní volební den kvůli práci nemohla, další místní zase uváděli, že zkrátka chtěli mít hlasování za sebou.

S ČTK před hlasovacími místnostmi mluvili i Trumpovi podporovatelé, kteří vyjadřovali pochybnosti o legitimitě minulých voleb. Ovšem dávali najevo, že z těch letošních mají lepší pocit. „Byla to příjemná zkušenost,“ řekla o hlasování Angela, která prezidenta z let 2017 až 2021 podpořila i minule. Tehdy Trump šířil konspirační teorie o průběhu hlasování a nabádal stoupence, aby hlasovali až v listopadu, nyní však hlasování v předstihu podpořil.

Mezi přibližně desítkou voličů, kteří se s ČTK podělili o své pocity, mírně převažovali stoupenci Harrisové. Černoška Denisha, která přišla se svou dcerou, uvedla, že chce ochránit právo na potrat. Skutečnost, že by Spojené státy po volbách poprvé mohla vést černoška, pro ni prý nehrála rozhodující roli.

„Dnes ráno jsem se probudila a říkala jsem si ‘páni, můžu hlasovat pro první černošku’. Až do dneška jsem si to nějak neuvědomovala,“ řekla. „Vím, že to zní divně,“ dodala se smíchem.

Další stoupenci viceprezidentky Harrisové vyjadřovali obavy z toho, co by přinesl návrat Donalda Trumpa, který v kampani hovoří o pronásledování oponentů nebo o tom, že bude na jeden den „diktátorem“. „Souhlasím se všemi jejími plány (Harrisové), ale je to spíš strach z toho, co by mohla Republikánská strana udělat téhle zemi, když vyhraje,“ popsala svou motivaci rodačka z Grand Rapids Sarah. Lia pak uvedla, že je unavená z toho, jak jsou Američané kvůli politice rozdělení.

O „šílených“ emocích v kampani hovořil také William, který volil Trumpa. Jako důvody uvedl exprezidentovy plány kolem migrace a cel a také to, že se mu líbí, jak Trump vystupuje. Imigraci zmiňovali jako klíčové téma i další Trumpovi voliči, zatímco lidé z obou táborů hovořili o problémech s nárůstem životních nákladů.

„Byl tam čtyři roky (Trump) a zdálo se, že se všechno vyvíjí správným směrem. A pak se v posledních čtyřech letech věci začaly hroutit,“ shrnul svůj postoj Dave, který pracuje ve výrobě kancelářského nábytku, což je jeden z pilířů místní ekonomiky. Muž ve středním věku přitom poznamenal, že až doteď nikdy při hlasování ve volbách nemusel stát ve frontě.

Zájem o osobní hlasování v předstihu byl v Michiganu velký. Volební pracovnice v knihovně na jihozápadě Grand Rapids uvedla, že na místě odhlasovalo přes 500 lidí, zatímco ve frontě čekali další voliči. V celém okrese Kent, kde město leží, v sobotu odevzdalo hlasy přes 12.000 lidí, zatímco v celém Michiganu součet přesáhl 100.000. Už předtím tam různými způsoby odevzdalo hlas více než milion voličů.

Napříč Spojenými státy už hlasovaly desítky milionů lidí, uvádí analytický projekt Election Lab působící pod hlavičkou Floridské univerzity.

Podíl.