Komerční prezentace Aktual.: 10.10.2024 09:37

Liberec – V Liberci začala tento týden oprava kina Varšavy, které je ve stotisícovém městě nejstarším funkčním a zároveň jediným jednosálovým. Rekonstrukce památkově chráněné budovy ve Frýdlantské ulici v horním centru si vyžádá skoro 62 milionů korun a potrvá přes rok. Dvě třetiny nákladů zaplatí město ze získané evropské dotace. Firmě CL-EVANS předalo město kino ke kompletní rekonstrukci v pondělí, řekla novinářům náměstkyně primátora Šárka Prachařová (ANO).

„V průběhu stavebních úprav dojde k vybudování nového stropu nad prvním podzemním podlaží, stabilizaci stěn sálu, vzniknou nové vnitřní rozvody inženýrských sítí – voda, kanalizace, zdravotechnika, vytápění, elektrika, vzduchotechnika. Vybuduje se nové jeviště včetně nové akustické techniky. Upraví se zázemí pro provozování kina v bývalém klubu Barandoff,“ uvedla náměstkyně. Opravy se dočká i čelní fasáda ve Frýdlantské ulici a prostranství před kinem. „A vytvoří se tak klidný a důstojný vstup do kulturní instituce, čímž obecně přispěje ke kultivaci veřejného prostoru v historickém jádru Liberce,“ dodala Prachařová.

Kvůli rekonstrukci kina bude od příštího týdne do března příštího roku zúžený průjezd Frýdlantskou a Mariánskou ulicí. Nebude tam možné ani parkovat a rezervovaná parkovací místa pro rezidenty radnice přesunula za budovu České správy sociálního zabezpečení.

Historie kina Varšava ve Frýdlantské ulici se píše od roku 1908. Původně jednopatrové kino v roce 1922 nahradila velkolepá budova v tehdy moderním stylu art-deco. Následně budova podstoupila několik přestaveb a dnešní podobu má od roku 1965. Poslednímu jednosálovému kamennému kinu v LIberci hrozil zánik před 16 lety, když ho radnice kvůli nedostatku peněz na rekonstrukci a konkurenci multikin uzavřela. V roce 2014 provoz kina obnovila skupina nadšenců sdružená ve spolku, který si Varšavu od města pronajal a provozuje ho. V kině se konají všechny významnější filmové festivaly v Liberci, a to včetně mezinárodních, jako je animovaný Anifilm a sportovní Sportfilm.

 

Podíl.
Exit mobile version