Komerční prezentace Aktual.: 29.09.2024 15:32

Bejrút – Záchranáři dnes ze sutin budovy, kterou v pátek bombardoval Izrael, vyprostili tělo šéfa libanonského hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha. S odkazem na své nejmenované zdroje to uvádí agentura Reuters a stanice CNN. V sobotu úmrtí Nasralláha oznámila izraelská armáda, o několik hodin později ji potvrdil i samotný Hizballáh. Ten nález těla svého dlouholetého vůdce zatím nekomentoval.

Izraelská armáda v pátek udeřila na budovu na předměstí Bejrútu, která podle médií sloužila jako ústředí Hizballáhu. Izraelská armáda tvrdí, že při úderu zemřel nejméně jeden další vysoký představitel Hizballáhu. Íránská státní agentura IRNA uvedla, že úder stál život i jednoho vysoce postaveného velitele íránských revolučních gard. Jeho zabití nezůstane bez odezvy, uvedlo dnes íránské ministerstvo zahraničí.

Po Nasralláhovi se pátralo od pátku. Bezpečnostní a zdravotnické zdroje dnes médiím potvrdily nález těla, které je podle agentury Reuters a stanice CNN v relativně dobrém stavu. Zdroj agentuře Reuters řekl, že tělo nemá přímá zranění a Nasralláh zřejmě zemřel na důsledky tlakové vlny způsobené výbuchem.

Libanonská vláda se v sobotu usnesla, že v den pohřbu Nasralláha budou uzavřeny úřady, školy i soukromé podniky. Není však ještě jasné, kdy se pohřeb uskuteční. Od pondělí do středy je pak v Libanonu vyhlášen státní smutek.

Podíl.
Exit mobile version