Aktual.: 4.10.2024 12:27

Praha – V komedii Proč zrovna my?, kterou natáčí režisér Petr Zahrádka, se po 25 letech od úspěšných Pelíšků sešli Bolek Polívka a Miroslav Donutil. Děj filmu se točí kolem střetu dvou naprosto odlišných rodin – aristokratických Cimburk-Kolovratníků a skromnějších Novákových, kteří se setkávají u příležitosti plánované svatby svých dětí. První klapka padla v září, natáčet se bude do poloviny listopadu. Štáb se pohybuje v Praze a také na zámku Sobotín na Šumpersku. Premiéra je plánovaná na březen příštího roku. ČTK o tom za distribuční společnost Bohemia Motion Pictures informovala Michaela Celárková.

Zahrádka opět našel inspiraci ve francouzské kinematografii. Jeho snímek Chlap na střídačku z roku 2020, který v kinech zaznamenal téměř 240.000 diváků, byl remakem francouzské komedie Garde alterné. Zahrádka si poupravil původní scénář Alexandra Leclèra. V případě novinky Proč zrovna my? ho inspirovala francouzská komedie Ooh La La režiséra Juliena Hervého.

Vedle Polívky a Donutila se ve filmu objeví Jitka Čvančarová, Eva Leinweberová, Simona Lewandovská, Jiří Ployhar, Ondřej Bauer, Tereza Blažková nebo Filip Červenka.

„Film stojí na výrazných komických postavách, které ztvárňují herci se silným komediálním talentem a autentičností. Moravany hrají skuteční Moravané, Romy zase Romové – jde nám o to, aby každý charakter působil přirozeně a opravdově. Komedie si pohrává s předsudky, které často staví etnický původ nad osobní kvality, ale zároveň různá etnika oslavuje. Diváci se mohou těšit na silné dialogy, nečekané zvraty a drzý, svižný děj. Cíl je jasný: aby se při sledování bavili a odpočinuli si,“ uvedl Zahrádka.

V příběhu se Cimburk-Kolovratníkovi, početná aristokratická rodina, při ohlášené svatbě svých dětí setkávají s mnohem skromnější rodinou Novákových. Budoucí nevěsta a ženich při té příležitosti nabídnou svým rodičům testy DNA, které odhalí jejich skutečný původ. Výsledky jsou naprosto nečekané.

Scenárista a režisér Zahrádka absolvoval dokument na FAMU. Pohybuje se zejména v televizním prostředí, je například podepsaný pod projekty Nevinné lži, Soukromé pasti, Dáma a Král, Strážmistr Topinka či Doktor Martin. Vedle snímku Chlap na střídačku nabídl romantickou komedii Láska na špičkách řešící problém vztahů otců a dcer. V nezávislé produkci natočil celovečerní dokumentární film One Love, dva krátké snímky Diagnóza Werich a Čtyři kontejnery Šaolinu.

Podíl.