Aktualizace: 29.06.2024 18:48

Karlovy Vary – V Galerii umění Karlovy Vary začala vernisáží výstava Theodor Pištěk, která je jedním z doprovodných programů filmového festivalu. Představí dílo výtvarníka, ale i oceňovaného filmového kostýmního návrháře.

Karlovarská výstava je symbolickou poctou Theodoru Pištěkovi, jednomu z nejvýznamnějších současných českých malířů, který významnou měrou zasáhl i do filmového umění, kde se prosadil jako vysoce respektovaný a oceňovaný kostýmní návrhář. „Těžiště své umělecké práce však spatřuje Theodor Pištěk zejména ve sféře malířství. Současná karlovarská expozice ukazuje šíři a intenzitu jeho práce prostřednictvím obrazů a objektů reprezentujících všechna podstatná období autorovy tvorby od raných prací konce 50. let, které se začaly vystavovat teprve před několika lety, přes proslavenou fotorealistickou malbu, až po prostorové a geometrické abstrakce poslední tvůrčí fáze široce obdivovaného umělce,“ uvedl kurátore výstavy Martin Dostál. Na výstavě jsou ale i díla, odkazující na jeho práci pro film.

Samotná karlovarská galerie vlastní pět autorových děl z 80. let, kdy je nakupovala za tehdejší ceny. Dnes patří díla Theodora Pištěka mezi velmi ceněná a sběratelsky zajímavá.

Theodor Pištěk se narodil 25. října 1932 v Praze do umělecké rodiny. Akademii výtvarných umění v Praze studoval v letech 1952–1959 v ateliéru Vratislava Nechleby, poslední čestný rok studia pak strávil v ateliéru Antonína Pelce. Filmový režisér František Vláčil jej v roce 1959 oslovil ke spolupráci na filmu Holubice, pro který vedle výtvarné podoby vytvořil také kostýmy. Theodor Pištěk je podepsán i pod dalšími vláčilovskými opusy, z nichž Údolí včel (1967) a Markéta Lazarová (1967) patří mezi ty legendární. Od doby natáčení Holubice se jako výtvarník kostýmů podílel navíce než stovce filmů. Za kostýmní návrhy k filmu Miloše Formana Amadeus (1984) obdržel cenu Americké filmové akademie Oscar. Za kostýmy k filmu Valmont (1989) stejného režiséra obdržel nejprestižnější francouzskou filmovou cenu César.

Letošní karlovarská expozice je třetím karlovarským Pištěkovým výstavním představením. První měl v „amadeovském“ roce 1984, druhou pak roku 2006. Současná výstava potrvá do 25. srpna 2024.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.