Aktualizace: 28.06.2024 20:02

Karlovy Vary – Slavnostním ceremoniálem s bilanční atmosférou plnou archivních záběrů začal dnes v Karlových Varech 58. ročník mezinárodního filmového festivalu, potřicáté s Jiřím Bartoškou v roli prezidenta festivalu. Bartoška zaplněný Velký sál hotelu Thermal pozdravil spolu s moderátorem Markem Ebenem z hlediště. „Člověk si uvědomí, jak zestárnul a kolik práce celého týmu je za námi,“ konstatoval Bartoška po zhlédnutí archivních záběrů. Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii převzal americký herec a režisér Viggo Mortensen, který na zahajovacím večeru uvede svůj romantický western Až na konec světa.

„Dobrý večer, je to pro mě velká čest být hostem karlovarského festivalu,“ přečetl Mortensen česky z připraveného taháku. Mortensen se stal slavným především rolí Aragorna v sáze Petera Jacksona Pán prstenů. Držitel mnoha ocenění Mortensen byl také nominován na Oscara a Zlatý glóbus a cenu BAFTA za roli svérázného otce netradiční rodiny z filmu Matta Rosse Tohle je náš svět a za úlohu mazaného podvodníka Tonyho v komedii Zelená kniha. Film Tohle je náš svět získal na MFF Karlovy Vary 2016 diváckou cenu deníku Právo.

Všestranný umělec odstartoval hereckou kariéru v polovině 80. let, mimo jiné ve filmu režiséra Petera Weira Svědek nebo dramatech Rennyho Harlina Věznice a Davida Anspaugha Divocí koně. Věnuje se i hudbě a poezii.

Slavnostní zahájení připomnělo problémy festivalového ročníku 1992, po němž ministerstvo kultury uvažovalo o zrušení festivalu. O jeho zachování se zasloužil Bartoška s tehdejší uměleckou ředitelkou Evou Zaoralovou. „Ukázalo se, že ne všechna rozhodnutí státu jsou moudrá,“ reagoval na úvahy o zrušení festivalu Bartoška.

Premiéru na dnešním zahájení karlovarského festivalu měla nová znělka, jejímž hlavním protagonistou je herec a producent Benicio del Toro, který v roce 2022 dostal Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary.

Moderátor večera Marek Eben během večera pozdravil do 12. řady Oleha Sencova, který si vysloužil dlouhý potlesk. Filmař Sencov, který momentálně brání vlast coby poručík ukrajinské armády, na festivalu v Karlových Varech osobně představí svůj film Real.

Filmový festival v Karlových Varech letos nabízí 136 hraných i dokumentárních celovečerních filmů. V porotě hlavní soutěže zasedl oscarový herec Geoffrey Rush, který si z festivalu před dvěma roky přivezl Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. „Jediné, co mu chybí, je Zlatá hokejka, jinak má všechno,“ podotkl k jeho kariéře Eben.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.