Komerční prezentace Aktualizace: 3.07.2024 20:32

Karlovy Vary – Filmy Na kordy a Náhlý záblesk hlubších věcí se dnes představily v hlavní soutěži Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, oba měly na festivalu světovou premiéru. Zatímco Na kordy je thriller o vztahu dvou bratrů, Náhlý záblesk hlubších věcí je snímkem dokumentárním. Oba filmy na dnešní premiéře uvedla delegace tvůrců.

Film Na kordy natočila singapurská režisérka Felicia Lowová. Jde o příběh mladého šermíře Jieho, který sní o tom, že se znovu setká se svým starším bratrem Hanem, jenž si odpykává trest za zabití svého soupeře při zápasu ve sportovním šermu. Když se znovu setkají, Han trvá na své nevině a mladšího bratra přesvědčí. Za zády své matky se Jie pod bratrovým vedením zdokonaluje v šermu a připravuje se na kvalifikaci národního šampionátu. Zprvu energický cinkot mečů ale začínají přehlušovat tiché pochybnosti, zda je Han opravdu nevinný.

Režisérka Lowová při psaní scénáře ke svému celovečernímu debutu čerpala i z vlastních zážitků. Vyrůstala v Singapuru a filmovou kariéru začala poté, co reprezentovala svou zemi jako šermířka. Příběh filmu byl inspirován skutečnou událostí i vztahem režisérky ke svému staršímu bratrovi.

Dokumentární film Náhlý záblesk hlubších věcí natočil zkušený dokumentarista, Brit Mark Cousins. Vykresluje v něm jednu z nejvýznamnějších žen britského moderního umění, malířku Wilhelminu Barns-Grahamovou, jejíž tvorbu silně ovlivnila osudová událost. V květnu roku 1949 tato představitelka modernistické skupiny St. Ives vystoupala na vrchol švýcarského ledovce Grindelwald, což navždy proměnilo její vidění světa. Zachycení jeho tvarů, barev i samotné podstaty se věnovala po zbytek života. V esejistickém portrétu se Cousins nebojí otevírat komplexní témata, jako jsou gender, klima či kreativita, a přitom se mu daří odkrýt osobnost a bezbřehou imaginaci umělkyně tak, že navozuje pocit, jako by divák viděl svět jejíma očima.

Z 12 filmů, které byly letos vybrány do hlavní soutěže festivalu, budou ještě uvedeny dva, snímek Banzo a snímek Zákoutí lásky, oba uvidí diváci ve čtvrtek. Porota pak rozhodne o letošním vítězi a cenu předá v sobotu na závěrečném večeru filmového festivalu.

Podíl.
Exit mobile version