Komerční prezentace Aktual.: 25.10.2024 00:20

Jihlava – V Jihlavě dnes začíná 28. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Oproti předchozím ročníkům bude desetidenní. Do 3. listopadu nabídne 340 filmů, mnohé ve světové premiéře. Světovou premiéru bude mít na festivalu i dokument Prezidentka mapující pětileté funkční období bývalé slovenské hlavy státu Zuzany Čaputové. Organizátoři snímek vybrali jako zahajovací, promítat se bude během festivalu čtyřikrát.

Festival se svým prodloužením z šesti na deset dnů snaží vyjít vstříc potřebám návštěvníků, pro které bylo dřív složitější najít ve městě ubytování i volná místa v kinosálech a na dalších akcích, které jsou součástí festivalu. Otevřenější bude letošní ročník i díky speciálně upraveným projekcím, třeba pro handicapované nebo pro rodiče s dětmi. Na některé projekce ani není nutné mít festivalovou akreditaci. Stačí vstupenky zakoupené v infostánku na Masarykově náměstí.

Festival otevře divákům pro promítání v soutěžních a nesoutěžních sekcích pět festivalových kin, jedno z nich v Třešti na Jihlavsku. Během dnešního večerního zahájení předají pořadatelé Cenu Respektu hodnotící audiovizuální reportáž s politickým či společenským tématem, udělí také cenu za nejlepší dokumentární knihu a ocenění APA World Excellence Award určené filmovým producentům. Hlavní ceny si tvůrci filmů převezmou během slavnostního večera příští sobotu. Pořadatelé už oznámili, že cenu za přínos světové kinematografii dostane tchajwanský filmař Tsai Ming-liang.

Podíl.
Exit mobile version