Aktual.: 7.10.2024 00:25

Tel Aviv – V Izraeli i jinde ve světě se dnes budou konat akce připomínající rok od loňského teroristického útoku palestinského hnutí Hamás, který odstartoval válku v Pásmu Gazy. V Izraeli se na upomínku nejhorší tragédie v 76leté historii země bude konat několik obřadů. Ve světě jsou ale oznámené i akce na připomínku palestinských obětí války.

V Izraeli se nejprve uskuteční veřejný ceremoniál v centrálním parku v Tel Avivu organizovaný pozůstalými rodinami, které přišly o své blízké. Plánuje se zaměřit na selhání, ale i hrdinství, které se toho dne projevilo.

Druhý je předem nahraný televizní přenos organizovaný vládou. Je velmi pečlivě naplánovaný, aby se vyhnul nečekaným událostem a zajistil, že se zaměří na důležitá témata, jako vzpomínky, statečnost a naděje, napsala agentura Reuters.

Výročí útoku si připomenou i jinde ve světě. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier se dnes zúčastní pietního aktu Židovské obce a kancléř Olaf Scholz uctí oběti útoku na pietní akci v Hamburku. Pietní akce se konají i v dalších německých městech včetně Mnichova či Stuttgartu.

Na akci připomínající oběti útoku hnutí Hamás má v Miami na Floridě promluvit republikánský prezidentský kandidát Donald Trump. V USA se ale uskuteční i opačné akce. Ve Washingtonu se má dnes u Bílého domu konat připomínka palestinských obětí války v Pásmu Gazy. V New Yorku je na dnešní den ohlášená propalestinská demonstrace.

Ozbrojenci Hamásu a jeho spojenců při přesně před rokem při bezprecedentním teroristickém útoku v izraelském pohraničí pozabíjeli přes 1200 lidí, a dalších 251 odvlekli do Pásma Gazy jako rukojmí. V Gaze stále zůstává téměř 100 izraelských rukojmích, přičemž se předpokládá, že naživu jich je méně než 70.

Izraelská odveta v Pásmu Gazy si dosud vyžádala podle bilance palestinského ministerstva zdravotnictví v Gaze ovládaného Hamásem životy téměř 42.000 Palestinců, více než polovinu tvoří ženy a děti. Izraelská armáda uvádí, že mezi oběťmi je nejméně 17.000 ozbrojenců Hamásu.

Podíl.