Aktualizace: 12.02.2024 19:41

Praha – Povodňové stupně byly dnes odpoledne v Královéhradeckém kraji na 14 místech. Ráno bylo takových míst 18. Kvůli zvýšené hladině Orlice policie odpoledne uzavřela zaplavenou silnici II/298 vedoucí z Třebechovic pod Orebem do Krňovic na Hradecku. Hladiny řek v Olomouckém kraji, které po víkendovém dešti místy dosáhly až druhého povodňového stupně, dnes odpoledne kulminují a některé začínají klesat. Meteorologové vydali v neděli pro Jeseníky výstrahu s nejvyšším stupněm nebezpečí, platí do odvolání. V Olomouci je kvůli zvýšené hladině Moravy zavřena náplavka.

Povodňové stupně byly dnes odpoledne v Královéhradeckém kraji na 14 místech. Ráno bylo takových míst 18. Kvůli zvýšené hladině Orlice policie odpoledne uzavřela zaplavenou silnici II/298 vedoucí z Třebechovic pod Orebem do Krňovic na Hradecku a dál do Býště. Řidiči ji mohou minout například objížďkou přes Běleč nad Orlicí, vyplývá z informací policie a dat Povodí Labe.

„V horních a středních úsecích zasažených toků jsou vodní stavy většinou na poklesu nebo blízké kulminaci. Vlivem dotoku mírně stoupají uzávěrové profily přítoků Labe, a to Orlice, Cidlina, Mrlina, Jizera. Zvolna stoupá Labe pod soutokem s Orlicí,“ uvedl v odpolední zprávě k situaci vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Druhý povodňový stupeň, pohotovost, byl odpoledne na Cidlině v Novém Bydžově. Od rána klesla z druhého na první povodňový stupeň hladina Labe ve Vestřevi a Stanovicích a Úpy ve Zlíči. První stupeň, tedy bdělost, byl i na Divoké Orlici v Kostelci nad Orlicí, Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí, Orlici v Týništi nad Orlicí, Metuji v Krčíně. Na Labi první stupně platily na přehradách Labská ve Špindlerově Mlýně a Les Království u Dvora Králové nad Labem a na soutoku Labe a Orlice v Hradci Králové. Bdělost byla dále na Cidlině v Jičíně a v Chlumci nad Cidlinou a na Bystřici v Rohoznici.

Vzedmuté řeky zatím žádné větší škody nezpůsobily. „Nemáme informace o výskytu mimořádných situací na vodních tocích, významný rozliv vody mimo koryta toků nepředpokládáme,“ uvedl Petr.

Hasiči k čerpání vody dnes vyjížděli čtyřikrát, a to do dvakrát do Hajnice na Trutnovsku a dále do krkonošského Černého Dolu a do Trutnova. Stromy ze silnic odstraňovali na třech místech.

Do úterý vodohospodáři čekají na východě Čech srážky v přeháňkách do deseti litrů vody na metr čtvereční. Na hřebenech hor by mělo sněžit. „Přeháňky mohou zpomalit celkově klesající tendenci. Vlivem dotoku nelze vyloučit těsné překročení druhého povodňového stupně v profilu Týniště nad Orlicí,“ uvedl Petr.

Hladiny řek jsou po vytrvalých deštích v Královéhradeckém kraji vzedmuté od minulého týdne.

Vzedmuté hladiny řek v Olomouckém kraji kulminují, některé už klesají

Hladiny řek v Olomouckém kraji, které se vzedmuly po víkendovém vydatném dešti a místy dosáhly až druhého povodňového stupně, dnes odpoledne kulminují a některé začínají klesat. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ). Meteorologové vydali pro Jeseníky kvůli stoupajícím hladinám v neděli výstrahu s nejvyšším stupněm nebezpečí, platí do odvolání. V Olomouci je kvůli zvýšené hladině Moravy zavřena náplavka, voda místy omezuje také dopravu.

Například řeka Morava v Moravičanech dosáhla druhého povodňového stupně dnes v 06:00. Pohotovost je tam vyhlašována od 270 centimetrů, k 09:30 hladina dosahovala 281 centimetrů a odpoledne se zvýšila až na 289 centimetrů. V podvečer se hladina držela na úrovni 288 centimetrů. Na první stupeň se dnes ráno dostala také hladina Moravy v Olomouci, kde v 09:30 její hladina dosahovala výše 369 centimetrů, druhý stupeň je vyhlašován od 390 centimetrů. Od 16:20 se hladina řeky Moravy v Olomouci drží na 378 centimetrech a podle předpovědi hydrometeorologů by měla v noci začít klesat.

Stupeň bdělosti dnes platí v Olomouckém kraji také na říčce Krupé v Habarticích, kde však hladina od rána do 18:00 klesla o čtyři centimetry na 92 centimetrů. První stupeň povodňové aktivity je tam vyhlašován při 90 centimetrech. Hladiny toků v Olomouckém kraji odvodňující Jeseníky zvedl déšť a tání již v neděli, kdy platil druhý povodňový stupeň na Desné v Koutech nad Desnou a na dalších dvou místech dosáhly toky prvního stupně.

Kvůli vylití řeky Moravy je na Šumpersku uzavřena od dnešního rána vozovka v úseku Zábřeh-Lesnice a zůstává uzavřena silnice mezi Bohuslavicemi a Lukavicemi, která je neprůjezdná od konce minulého týdne. Zatímco druhý úsek bývá kvůli zaplavení řekou Moravou uzavírán pravidelně, silnice mezi Zábřehem a Lesnicemi byla naposledy uzavřena při povodních v roce 1997. Zvýšená hladina Moravy už v sobotu uzavřela náplavku v Olomouci.

Výstrahu před povodněmi vydali meteorologové pro kraje Liberecký, Ústecký, Karlovarský, Středočeský, Královéhradecký, Pardubický, Moravskoslezský a Olomoucký. Do dnešního rána spadlo podle ČHMÚ na celém území čtyři až 20 milimetrů srážek, na horách na severu a severovýchodě až 41 milimetrů. Podle předpovědi meteorologů budou hladiny většiny horních úseků zasažených toků již klesat nebo slabě kolísat. Střední a dolní úseky toků budou kvůli dotékající vodě ještě na vzestupu, překročit mohou první, ojediněle i druhý stupeň povodňové aktivity.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.