Studio 6 Víkend: Gruzie volí parlament (zdroj: ČT24)

V Gruzii úderem 08:00 (06:00 středoevropského času) začaly parlamentní volby, které jsou tamní opozicí i zahraničními médii označovány za hlasování vybírající mezi Evropou a Ruskem. Volební místnosti se uzavřou po dvanácti hodinách, krátce poté se očekává zveřejnění odhadů výsledků.

Jak hlasování dopadne, lze těžko odhadovat. Existuje jen málo spolehlivých průzkumů veřejného mínění, upozornila agentura Reuters. Sondáže opozici nakloněných médií podle ní naznačují, že vládnoucí strana Gruzínský sen přijde o většinu v parlamentu, zatímco data provládních průzkumů předpovídají historicky nejvyšší zisk vládnoucího bloku.

Roztříštěná gruzínská opozice, kterou média vesměs označují jako prozápadní, vytvořila několik koalic ve snaze porazit Gruzínský sen, který kritici obviňují z autoritářských sklonů a příklonu k Rusku.

Gruzie, kde žije kolem 3,7 milionu lidí, od získání nezávislosti po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 vystupovala jako prozápadní země a krátce po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022 požádala o členství v Evropské unii. Vztahy se Západem se však v poslední době zhoršily.

Podíl.
Exit mobile version