Komerční prezentace Aktual.: 10.10.2024 14:07

Liberec – Na své poměry mimořádnou výstavu uspořádala Oblastní galerie v Liberci. Obrazy a kresby na ní mají dva světoznámí němečtí umělci a zároveň životní partneři Neo Rauch a Rosa Loyová, kteří patří mezi nejvýznamnější autory soudobé evropské malby. Rauch dosud v Česku vystavoval jen jednou, a to v pražské Galerii Rudolfinum před 17 lety. Pro Loyvou je to dokonce premiéra. Novináře dnes o tom informoval ředitel Oblastní galerie Liberec Filip Suchomel. Výstavu podle něj začali připravovat před rokem a půl.

„Máme dnes skutečně velký svátek. Podaří se nám představit výjimečné představitele současné malby nejen Německa, nejen Evropy, ale můžeme říci světové malby,“ řekl Suchomel.

Galerie pro německé tvůrce vyčlenila své dvě hlavní výstavní haly a k tomu i grafický kabinet. Je v nich asi stovka děl z tvorby Raucha a Loyové za posledních 30 let, od velkoformátových pláten, přes menší obrazy až po kresby a skici. Výstavu připravil Suchomel se svoji ženou Marcelou. „Rozhodli jsme se jít takovou cestou trošku netypickou,“ řekl ředitel galerie. I proto jsou na výstavě zejména díla, která jsou ze soukromé sbírky autorů. „Rozhodli jsme se pracovat s materiálem, který si sami nechávají, jakýsi depozitář děl, které považují za nejvýznamnější. A to doplnit předměty, které jsou řekněme intimnější povahy, které vznikají při speciálních příležitostech a dávají si je třeba navzájem,“ uvedl Suchomel.

Podle něj chtějí představit Raucha a Loyovou také jako autory, kteří se vzájemně inspirují a doplňují. „A proto také instalace není oddělená, ale díla mezi sebou komunikují a vytvářejí skutečně propojenou sféru, tak jako je název výstavy,“ dodal ředitel galerie.

Koncept výstavy Verwobene Sphären (Propletené sféry) ocenila dnes i Loyová. „Jsme velmi příjemně překvapeni, jak je výstava ztvárněna. A vždycky potěší, když někdo jiný, kdo výstavu sestavuje, najde nové souvislosti,“ řekla novinářům.

V Liberci jde v jejich dlouhé kariéře teprve o 11. společnou výstavu. „Potěšilo by nás, kdyby se návštěvníci nechali nejprve pohltit sugestivní silou obrazů a následně dali volný průchod svému kreativnímu myšlení. Jinými slovy, kdyby si užívali přítomného okamžiku a až poté by v dílech hledali jejich význam,“ uvedl Rauch.

Výstava význačných německých umělců potrvá v Liberci do 26. ledna příštího roku. Rauch i Loyová vystudovali prestižní lipskou výtvarnou akademii. Rauch od počátku 90. let vytvořil unikátní osobitý malířský styl ve výrazném kontrapunktu k tehdy módním trendům abstrakce, konceptualismu a postmodernismu. Loyová ve svém malířském stylu propojuje prvky surrealismu – magického nadrealismu a ženské imaginace. Hlásí se také k lokálnímu folklóru a lidové slovesnosti i kulturní paměti německých, potažmo saských dějin.

Podíl.
Exit mobile version