Aktualizace: 28.06.2024 21:30

Berlín – V Essenu dnes večer začaly protesty proti víkendovému sjezdu Alternativy pro Německo (AfD). Podle policie je situace klidná. Ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska Herbert Reul ve městě očekává v sobotu a v neděli až 100.000 demonstrantů. Stejný počet předpokládají také pořadatelé protestních akcí, kteří do tohoto západoněmeckého města organizují dopravu odpůrců AfD. Alternativa, která je kvůli podezření z krajně pravicových aktivit v hledáčku německé civilní kontrarozvědky, si v Essenu zvolí nové vedení.

Ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska mediálnímu domu RND řekl, že do města zamířili i příznivci krajní levice, kteří neplánují jen poklidné demonstrace. „Předpokládáme, že jich bude několik stovek,“ řekl o demonstrantech, kteří by se mohli uchýlit i k násilnostem. Reul nicméně dodal, že bezpečnost ve městě je značně robustní.

Policie během dne oznámila, že ve městě spustila bezpečnostní opatření, jejich součástí je například zákaz používání dronů. Už v úterý policie na tiskové konferenci sdělila, že ve městě počínaje dnešním dnem zavádí rozsáhlé uzavírky a že výtržnosti nebude tolerovat.

V Essenu se přes den scházeli odpůrci AfD. Ve městě už vyrostl protestní tábor, ve kterém může přenocovat asi 4000 lidí. Večer pak začala první velká demonstrace, na kterou dorazilo zhruba 5000 protestujících. „Shromáždění je bezproblémové a poklidné,“ uvedla policie na síti X.

Demonstranti do Essenu přijíždějí nejen po vlastní ose, ale také organizovaně. Iniciativa Gemeinsam laut (Společně hlasitě) koordinuje autobusová spojení, která z celého Německa vypravují různé organizace i soukromníci. Jízdenku je možné zakoupit přes takzvaný solidární rezervační systém, kdy si lidé cestu vzájemně dotují. Vedle komerční ceny je v nabídce zlevněná sociální jízdenka a také výrazně dražší solidární lístek. Například z Berlína do Essenu stojí běžný lístek 65 eur (1625 Kč), sociální vyjde na 45 eur (1125 Kč) a solidární od 85 do 965 eur (až 24.140 Kč).

K organizování a podpoře protestů proti AfD se v Essenu přihlásilo přes 300 organizací a dalších 3000 samostatně vystupujících lidí včetně politiků, a to i spolkových poslanců z řad sociální demokracie a Zelených.

Vůči AfD, kterou ostatní parlamentní strany označují za populistickou a krajně pravicovou, se vymezil také essenský dopravní podnik. Na výstavišti, kde se sjezd koná, přejmenoval zastávku metra Messe Ost/Gruga (Výstaviště jih/Gruga) na #Vielfalt (#Rozmanitost). „Jezdíme pestře a podporujeme rozmanitost a úctu,“ uvedl dopravce. Podnik si za svůj krok vysloužil v internetových debatách nejen chválu, ale i kritiku a posměch. „Ocenil bych, kdyby se spíše jezdilo včas,“ napsal jeden z uživatelů. Další se pak snažil zjistit, kolik dočasné přejmenování včetně přelepu původního názvu stálo.

Výhrady proti sjezdu AfD mělo i město, které má většinový podíl ve společnosti spravující výstaviště. Protože ale strana není zakázaná, nemohlo pronájem přímo odmítnout. Město se proto pokusilo dodatkem získat od AfD závazek, že delegáti nebudou pronášet žádná zapovězená hesla, jako je například Vše pro Německo. Strana dodatek podepsat odmítla, případ tak skončil před soudem, ve kterém ale město neuspělo.

Zmíněné slovní spojení, které používaly úderné oddíly SA nacistické strany NSDAP, je v Německu zakázané. Vlivný představitel AfD a šéf durynské pobočky této strany Björn Höcke se kvůli jeho použití zodpovídá před soudem. V jednom procesu za heslo dostal pokutu a ve druhém by verdikt mohl padnout v nadcházejícím týdnu.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.