Komerční prezentace Aktual.: 4.10.2024 11:20

Kyjev/Moskva – V Ruskem okupovaném ukrajinském městě Enerhodar zemřel bezpečnostní pracovník Záporožské jaderné elektrárny poté, co explodoval jeho vůz. Informovala o tom ruská agentura TASS s odvoláním na ruský vyšetřovací výbor a píše to také server Ukrajinska pravda, jenž se odvolává na prohlášení ukrajinské vojenské rozvědky HUR. Ruská okupační správa jaderného zařízení na telegramu obvinila z útoku Kyjev. Rozvědka HUR o případu informuje na svém webu, k zodpovědnosti se ale Ukrajina nepřihlásila.

„V důsledku teroristického útoku spáchaného kyjevským režimem byl zabit zaměstnanec Záporožské jaderné elektrárny,“ píše v prohlášení okupační správa atomového zařízení, která oběť identifikovala jako Andreje Korotkého. Podle ruského vyšetřovacího výboru někdo nastražil pod jeho vůz improvizované výbušné zařízení a to explodovalo, když nastoupil do auta. „Na následky zranění v nemocnici zemřel,“ uvedl vyšetřovací výbor s tím, že případ vyšetřuje jako vraždu a po pachatelích pátrá.

O explozi automobilu v Enerhodaru informuje na svém webu také ukrajinská vojenská rozvědka HUR, která Korotkého označila jako „šéfa ostrahy“ Záporožské jaderné elektrárny, kolaboranta a válečného zločince. „Po obsazení Záporožské jaderné elektrárny dobrovolně spolupracoval s ruskými agresory, předal Rusům seznamy zaměstnanců elektrárny s jejich osobními údaji a poukázal na občany s proukrajinským postojem,“ uvádí ukrajinská tajná služba, podle níž byl Korotkyj také v městské radě za ruskou vládní stranu Jednotné Rusko.

Záporožská jaderná elektrárna, která je považovaná za největší v Evropě, se nachází v Enerhodaru, jenž leží u frontové linie. Města i jaderného zařízení se ruské invazní síly vyslané Moskvou zmocnily za dramatických okolností krátce po svém vpádu na Ukrajinu v roce 2022. Ukrajinští činitelé tehdy upozorňovali, že Rusko atomovou elektrárnu ostřelovalo a vypukl v ní požár. Obě strany konfliktu se od té doby navzájem obviňují z jejího ostřelování.

Podíl.
Exit mobile version