Aktualizace: 8.02.2024 14:51

Praha – V České republice se loni ubytovalo přes 22 milionů turistů, jejich počet mírně překonal předcovidový rok 2019. Na úroveň z roku 2019 naopak nedosáhl loňský počet přenocování, byl nižší o 1,8 procenta. Loni hosté v Česku strávili 56 milionů nocí. V porovnání s rokem 2022 stoupl počet turistů o 13,5 procenta a počet přenocování o 10,7 procenta. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Tržby ve službách loni meziročně klesly o tři procenta, snížily se poprvé od roku 2020 ovlivněného pandemií covidu-19.

Loňský pokles tržeb ve službách následoval po dvou letech růstu o 7,5 procenta v roce 2021 a o 8,5 procenta předloni. V covidovém roce 2020, kdy stát omezoval fungování mnoha odvětví, se tržby snížily o víc než desetinu. Loni vykázalo nejvyšší příspěvek k poklesu odvětví dopravy a skladování s meziročním snížením tržeb o 9,6 procenta. Tržby v informačních a komunikačních činnostech loni klesly o 1,3 procenta, v činnostech týkajících se nemovitostí o 1,7 procenta a u administrativních a podpůrných činností o 2,4 procenta. Naopak se zvýšily v ubytování, stravování a pohostinství o 3,4 procenta a v profesních, vědeckých a technických činnostech o 2,5 procenta.

Ve čtvrtém čtvrtletí tržby meziročně klesly o tři procenta, proti třetímu čtvrtletí ale po očištění o sezonní vlivy nepatrně vzrostly. „Celkové tržby za prodej služeb vzrostly mezičtvrtletně pouze o 0,1 procenta, avšak poté, co v předchozích dvou kvartálech rychle klesaly o více než jedno procento. Trend sestupu poptávky tak ustal a poslední měsíce naopak ukazují na obrat pozitivním směrem,“ řekl analytik Komerční banky Martin Gürtler.

Z počtu 22 milionů turistů, kteří se loni v Česku ubytovali, bylo přibližně 12,5 milionu domácích, zahraničních hostů se ubytovalo zhruba 9,6 milionu. Meziročně byl počet domácích hostů vyšší asi o 400.000 a zahraničních přibližně o 2,3 milionu. V roce 2019 před pandemií se v Česku ubytovalo 11,1 milionu domácích turistů a asi 10,9 milionů cizinců. Počet turistů z roku 2019 loni podle údajů ČSÚ překonaly všechny kraje kromě Prahy, Jihočeského a Ústeckého kraje. Nejvíce ubytovaných bylo v Praze, a to asi 7,4 milionu. S přibližně 2,2 milionu následoval Jihomoravský kraj a s 1,7 miliony turisty Jihočeský kraj.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza upozornil, že do Česka jezdí mnohem více lidí z okolních zemí a na kratší cesty, naopak stále výrazně chybí dlouhé pobyty návštěvníků z Asie. Nejpočetnější turistickou skupinou loni v Česku byli tradičně Němci, podle ČSÚ jich přijelo 2,3 milionu. Na druhém místě byli Slováci, kterých se ubytovalo zhruba 868.000, a třetí bylo Polsko, odkud do Česka směřovalo zhruba 759.000 turistů.

Problémem je podle Prouzy podfinancování cestovního ruchu v ČR. „Nedokážeme do Česka dostat návštěvníky mimo hlavní sezonu a mimo klasické turistické destinace. Je proto nejvyšší čas na slibovanou reformu podpory cestovního ruchu,“ doplnil.

Výsledky hoteliérů za loňský rok jsou naopak podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka pozitivní. „Předpokládáme, že v letošním roce bychom mohli dosáhnout v obsazenosti již na čísla roku 2019,“ řekl. I podle něj je ale k tomuto návratu potřeba investovat do propagace ČR v zahraničí. „Část poplatků, které turisté platí obcím, by měla být investována zpět do podpory cestovního ruchu,“ dodal.

Ekonom společnosti BHS Štěpán Křeček podotkl, že bohužel stále platí, že zahraniční hosté jezdí do ČR jen na skok. „Průměrně u nás tráví jen 2,4 noci,“ řekl. Domácí turisté, kteří loni dominovali, podle něj proti cizincům volí levnější hotely. „Češi se nejčastěji ubytovávali v levnějších hotelech, které nemají pět ani čtyři hvězdičky,“ uvedl.

Hoteliéři loni přivítali asi 15,4 milionu hostů, což byl ve srovnání s rokem 2022 nárůst z 13,2 milionu. Do penzionů přijelo 2,9 milionů turistů, meziročně asi o 200.000 více. Počet hostů v kempech byl srovnatelný, dosáhl přibližně 1,5 milionu.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.