Aktual.: 10.10.2024 13:25

Chotěboř (Havlíčkobrodsko) – V Chotěboři na Havlíčkobrodsku přibyly bronzové pamětní desky věnované husitskému vojevůdci Janu Žižkovi a spisovateli Jaroslavu Haškovi. Hašek tam pobýval tři týdny v září 1912 a napsal v tamní restauraci některé své povídky. U Žižky se traduje, že se v těchto místech zastavil, když táhl na nedalekou Přibyslav, u níž v říjnu 1424, tedy před 600 lety, zemřel.

Desky dnes byly odhaleny u vstupu do Panského domu na náměstí T.G. Masaryka. Autorem desek je výtvarník Radomír Dvořák, o jejich odlití se postarala slévárna v Novém Ransku.

Obě osobnosti propojuje jedna z Haškových povídek, Zrádce národa v Chotěboři, která se týká památného Žižkova dubu poblíž města, uvedl majitel Panského domu Pavel Halama. Záměr na vytvoření památníků měl dlouho, i jednání s autorem podle něj mělo svá úskalí. „Protože Radomír viděl ty siluety Žižky a Jaroslava Haška trošku jinak, já jinak… Když došlo k průsečíku, tak jsme se do toho pustili,“ řekl.

Hašek (1883 až 1923), autor knihy Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, svůj chotěbořský pobyt zvěčnil v povídkách Zrádce národa v Chotěboři, Okresní soud v Maliboři, Jak je to s rodištěm Ignáta Herrmanna a Posvícení v Křivici. Podle historika Martina Firona z havlíčkobrodského Muzea Vysočiny to nebyl výjimečný případ, takto vzniklo víc Haškových povídek z různých regionů.

Spisovatel byl prý při pobytu v Chotěboři mezi štamgasty v restauraci oblíbený, protože uměl skvěle vyprávět. Problém začal, když měl platit za ubytování. Hospodští už nevěděli co s ním, tak ho odvedli na nádraží a posadili do vlaku. Jenže Hašek vystoupil z druhé strany a byl zpátky v hospodě dřív než oni. „To jsou všechno příhody, které vyprávěli chlapi, když jsem tady začínal v osmdesátém prvním jako student hotelové školy,“ uvedl Halama.

Dluh, který Hašek zanechal, splatil svou tvorbou a humorem, podotkl jeho vnuk Richard, který se dnešní slavnosti zúčastnil. Jaroslav Hašek dožil svůj život v Lipnici nad Sázavou na Havlíčkobrodsku.

Slepý husitský vojevůdce zemřel u Přibyslavi 11. října 1424. Žižkovu výročí byla v Přibyslavi letos věnovaná řada akcí, včetně přednášky historika Petra Čorneje a výstav. Květnový štafetový běh vedl do Přibyslavi po trase měřící 173 kilometrů z jihočeského Trocnova, rodiště Žižky. V srpnu připomněl husity ve městě středověký den s bitvami a ekumenickou bohoslužbou. Na tento měsíc připadl pochod Žižkovo kolečko.

Podíl.