Události: Problémy s plněním recyklačních cílů v Česku (zdroj: ČT24)

Samosprávy se připravují na změny kolem zacházení s komunálním odpadem. Ten od roku 2025 nebude stačit vytřídit, ale 55 procent se ho má dle cílů v EU recyklovat a opět využít. Česko se tomu ale podle dosavadních dat neblíží, i když se obce v separaci zlepšují. Chybí nové třídicí linky a množství odpadu dál míří na skládky. Ministerstvo životního prostředí chystá nový typ podpory pro ty, kdo materiál zpracují.

Obcím se daří třídit víc než v minulosti. Třeba v Trutnově má každý z dvou tisíc rodinných domů už druhým rokem vlastní barevné popelnice na papír i plasty. „Vytříděného odpadu je teď více, možná o deset, patnáct procent. Máme zkušenosti i z jiných obcí než jenom z Trutnova, a hlavně ten odpad je čistější, což kvitují hlavně na třídičce u plastů,“ uvedl vedoucí provozu Transport Trutnov Tomáš Síč.

Česko si stanovilo, že chce už příští rok třídit šedesát procent odpadu, unijní směrnice pak požaduje, aby se pro začátek 55 procent i recyklovalo, cíle se přitom budou dál zpřísňovat. Podle obcí se ovšem proces neobejde bez modernějších třídicích linek, které jsou v republice zatím jen tři.

„V této chvíli není takovým problémem v Česku třídění jako následné materiálové využití odpadu a recyklace, a tady zkrátka bude muset stát napomoct, abychom byli schopni těch cílů dosáhnout,“ podotkl primátor Olomouce a místopředseda Svazu měst a obcí ČR Miroslav Žbánek (ANO).

Možnost úvěrů a dotace

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) chce nabídnout nové dotace a úvěry, aby materiál nemířil do zahraničí. „Chceme vyrábět výrobky z druhotných surovin, z recyklátu na území České republiky. Proto v příštím roce přijdeme s tímto nástrojem tak, aby tady vznikaly nové technologie, nové výrobní areály, nové firmy,“ zdůraznil.

Pomoci by mohla i další novinka, jelikož od nového roku se v obcích začne povinně třídit také textil. V řadě z nich to ale dělají už nyní a kontejnery podle starostů ještě přibydou.

„Téměř všichni občané jsou zvyklí, že ve své obci mají kontejner červený nebo oranžový, pak máme také sběrné dvory, takže daleko těžší disciplína, a ta čeká právě města a obce, bude, jak to vykazovat, jak to napsat do správných kolonek,“ míní výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR Radka Vladyková.

Vedle papíru, plastů a skla se už skoro deset let povinně třídí i kovy a bioodpad. Právě v tom ale podle ministerstva zůstávají rezervy.

Praha v třídění zaostává

Poslední dostupná data za předloňský rok ukazují, že komunální odpad končil nejčastěji na skládkách, a to z 45 procent. K recyklaci se ho dostalo 41 procent.

Tento stav se v poslední době moc neměnil, i když z dlouhodobého hlediska se daří využívat čím dál víc materiálu a podíl skládkování klesá. K tomu má vést i růst poplatku za umístění na skládku, který nehradí lidé, ale obce. Letos je to 1250 korun za tunu oproti původní pětisetkoruně a bude stoupat i dál.

V separaci odpadu si celkově nejlépe vedly obce v Olomouckém a Pardubickém kraji, které ho dokázaly roztřídit víc než z poloviny. Nejméně se to dařilo naopak v Praze.

Podíl.