Komerční prezentace Aktual.: 11.09.2024 21:25

Praha – Po očekávaných vydatných deštích v Česku od pátku hrozí zejména na východě extrémní nebezpečí povodní. Situace bude podle předpovědi podobná jako při velkých povodních v letech 1997 a 2002, uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Vodohospodáři ve významných nádržích uvolňují prostor pro zachycení vody, na rozvodnění toků se připravují také hasiči a některé obce a kraje. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) požádal organizátory společenských akcí, aby zvážili, zda budou bezpečné. Ve čtvrtek zasedne Ústřední povodňová komise. Situaci sleduje Ligová fotbalová asociace, která řídí první a druhou ligu.

Ve čtvrtek dorazí do Česka velmi vydatné až extrémní srážky, které mohou v dalších dnech výrazně zvednout hladiny řek, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). „V jihovýchodní polovině území a na horách na severovýchodě a severu Čech jsou očekávané úhrny mezi 150 až 250 milimetry (za čtyři dny),“ uvedl ve výstraze. Nejvíc má pršet v oblasti Jeseníků, kde má v nadcházejících čtyřech dnech spadnout i víc než 300 litrů vody na metr čtvereční. Nejvážnější povodňová situace nastane podle meteorologů na řekách, které odvodňují toto pohoří a další horské oblasti na severovýchodě země. Některé řeky o víkendu výrazně překročí třetí stupeň povodňové aktivity, uvedli.

„Situace, která nás čeká v následujících čtyřech, možná pěti dnech, je bohužel velmi podobná té situaci velkých povodní z roku 1997 nebo 2002,“ uvedl Hladík. V ohrožení podle něj nejsou jen klasická záplavová území, bleskové povodně se podle něj mohou objevit i v místech, kde obvykle nebývají. Ministr varoval i před silným větrem, který může působit pády stromů. Záplavy v roce 1997 byly v Česku s 50 oběťmi dosud nejtragičtější, záplavy v roce 2002 byly s odhadovanými škodami 73 miliard korun nejničivější.

Rakušan požádal organizátory společenských akcí, aby zvážili, zda je jejich konání v pátek a v sobotu bezpečné. „Logicky se to týká hlavně akcí, které jsou někde poblíž vodních toků a podobně. Tam bych výrazně doporučoval, aby skutečně konány nebyly,“ řekl Rakušan. Varoval i před případnou povodňovou turistikou, která by mohla komplikovat práci integrovanému záchrannému systému.

Na přívaly vody se připravují vodohospodáři. Například z Vltavské kaskády nyní odtéká 80 metrů krychlových vody za vteřinu, což je dvojnásobek aktuálního přítoku, uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Povodí Moravy začalo odpouštět zásobní objemy v nádržích Vranov, Vír, Mostiště, Bystřička, Plumlov a Slušovice. V povodí Odry chtějí na základě předpovědních modelů a konzultace s meteorology případně odtoky z nádrží ještě zvýšit.

Podnik Povodí Labe v Královéhradeckém kraji zvýšil odtoky z labské přehrady Les Království u Dvora Králové nad Labem na Trutnovsku a na nádrži Rozkoš na Náchodsku. Výborný uvedl, že Česko kvůli očekávaným extrémním srážkám nevyhovělo žádosti Němců o snížení průtoku na Labi kvůli spadlému mostu v Drážďanech.

Ministr vnitra vyzval představitele obcí v celé zemi, aby si zkontrolovali své povodňové a evakuační plány. S hejtmany měl odpoledne on-line jednání Hladík. „Všichni mají k dispozici přesné informace pro své starosty a krajské povodňové komise,“ napsal na sociální síti X po jednání. Lidé by podle něj měli dbát na rady hasičů, a pokud žijí v záplavových oblastech, měli by si připravit evakuační zavazadlo.

Přípravy na extrémní a vytrvalé deště oznámil Pardubický kraj, v regionu organizátoři některé akce zrušili nebo přemístili pod střechu. Podobné je to v Královéhradeckém a Libereckém kraji. Například v Krkonoších se nebude konat Den Černé hory původně plánovaný na sobotu, v Jablonci nad Nisou zrušili venkovní program Dnů evropského dědictví. Konat se nebude ani víkendová akce Národního hřebčína v Kladrubech.

V Jeseníku hasiči plní pytle tunami písku a strážníci zkontrolují koryta vodních toků. Na hrozící povodně se připravují také města a obce u toků na jihu Moravy, pytle s pískem pro ochranu ulice Poříčí před vodou ze Svratky připravují hasiči v Brně. V Praze městské organizace prověřují techniku a zajišťují pohotovost zaměstnanců. Správce městských lesů začal preventivně odpouštět vodu z některých nádrží a nájemci prostor na pražských náplavkách dostali upozornění, aby byli připravení na případná opatření.

V Olomouckém kraji obce, které nedávno zažily povodně, aktivovaly krizové štáby. Na řadě míst zabezpečují krizová místa podél toků a chystají pytle s pískem, například v Šišmě na Přerovsku je budou mít k dispozici i pro obyvatele. „Intenzivně se modlíme,“ řekl ČTK starosta Velkého Týnce na Olomoucku Petr Hanuška. „Jsme připraveni v rámci svých možností,“ dodal. Na Vysočině ve Velkém Meziříčí na Žďársku hasiči osadili protipovodňové zábrany u toků Balinka a Oslava.

Ministerstvo pro místní rozvoj upozornilo, že na obnovu majetku obcí a krajů poškozeného vlivem počasí je pro letošek připraveno 200 milionů korun. Pohotovostní služby budou mít zaměstnanci Českých drah k informování cestujících o mimořádných událostech. Ligová fotbalová asociace bude o případném odkládání zápasů kvůli počasí s předstihem informovat, uvedla na síti X.

Podíl.
Exit mobile version