Aktualizace: 4.07.2024 19:13

Praha – Rybníky a další přírodní nádrže v Česku jsou v polovině prvního prázdninového týdne většinou vhodné ke koupání. Na čtyřech místech ale platí zákaz, zejména kvůli přemnoženým sinicím. Hygienici ho nově vyhlásili pro nádrž Sedlice na Pelhřimovsku, rybník Rosnička u Svitav a u Podolska ve vodní nádrži Orlík na Písecku. Od počátku června je koupání zakázané v rybníku Dlouhý na Orlickoústecku.

„Voda ve všech lokalitách ve Středočeském kraji je naprosto v pořádku a je vhodná ke koupání,“ uvedl vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální pro okres Příbram Luboš Mandík. Podobné je to v Jihomoravském, Moravskoslezském i Plzeňském kraji, jen na některých místech je tam snížená průhlednost vody. Týká se to například rybníku Suchý na Blanensku a vodní nádrže Palava na Blanensku, v Plzeňském kraji přehrady Hracholusky nebo rybníku Babylon na Domažlicku.

„Ve vodních nádržích Olešná, Žermanice a Brušperk došlo ke snížení průhlednosti vody pod jeden metr, a v důsledku toho je kvalita vody hodnocena jako voda vhodná ke koupaní se zhoršenými vlastnostmi,“ řekla ČTK ředitelka moravskoslezských krajských hygieniků Zuzana Babišová.

Dobrá je kvalita vody v přírodních koupalištích a jezerech také v Ústeckém kraji. Jen na jezeře Chmelař u Úštěka na Litoměřicku hygienici objevili zelené řasy. Podobné je to v Královéhradeckém kraji, kde je pouze ve Stříbrném rybníku v Hradci Králové zvýšený obsah sinic a lidé by se po koupání měli osprchovat čistou vodou.

V Libereckém kraji má na začátku prázdnin zhoršenou kvalitu vody pět přírodních koupališť, u všech je to podle hygieniků v tomto období obvyklý stav. Na třetím z pěti stupňů hodnocení jsou kvůli zvýšenému výskytu sinic Máchovo a Hamerské jezero na Českolipsku. Riziko zdravotních obtíží po koupání hrozí u vnímavých jedinců, mezi něž patří děti, těhotné ženy či alergici. Další tři rybníky v kraji jsou na druhém stupni.

„U veřejného tábořiště Podolsko na Orlíku je voda nebezpečná ke koupání,“ uvedla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. „Byly zde významně překročeny limitní hodnoty třetího stupně ukazatele sinice, chlorofyl-a a vodní květ. Hrozí akutní poškození zdraví,“ dodala. Na dalších sledovaných místech v jižních Čechách se lidé mohou koupat bez obav.

Také na Vysočině, kde hygienici kontrolují 19 přírodních koupališť a biotopů, je s výjimkou zakázané nádrže Sedlice voda dobrá. V nádrži Trnávka a v Pilské nádrži se dokonce oproti předchozí kontrole zlepšila. V Pardubickém kraji, kde zákaz koupání platí na dvou místech, se pročistila voda třeba v rybníku Hluboký na Pardubicku. Bez omezení je možné se koupat i na sečské přehradě, v písnících Mělice a Březhrad na Pardubicku nebo v přehradě Pastviny na Orlickoústecku.

 

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.