V České republice by o víkendu mohlo být opět možné pozorovat polární záře. Důvodem jsou erupce na Slunci, při kterých se uvolnila plazmatická oblaka a míří částečně i k Zemi, sdělil astronom Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě. Přírodní úkaz bylo v Česku naposledy možné sledovat letos o letních prázdninách.

„V průběhu dvou posledních dní došlo na Slunci k velmi silným erupcím. První erupce nastala 2. října a druhá, ještě silnější, včera (ve čtvrtek). Obě dvě vyprodukovaly plazmatické oblaky putující částečně i směrem k Zemi a zejména ta druhá, zatím nejsilnější tohoto slunečního cyklu, by měla způsobit silné polární záře zejména ze soboty na neděli,“ uvedl Horálek. Přesný čas ale podle něj není možné určit a je potřeba, aby zájemci o pozorování sledovali aktivitu slunečního větru.

Podle něj ale v Česku a na Slovensku lidé nemohou očekávat jasné záře jako v severských oblastech. „Obvykle jsou zaznamenatelné jen fotograficky, očima je těžké je spatřit, mimo jiné i kvůli přemíře škodlivého světelného znečištění z měst,“ řekl Horálek.

Zájemcům o pozorování polární záře astronom doporučuje sledovat takzvané aurorální monitory například na webech www.solarham.com  nebo www.spaceweatherlive.com, případně prostřednictvím mobilní aplikace Aurora Alerts.

Podíl.
Exit mobile version