Aktualizace: 26.01.2024 16:12

Washington – V amerických státech s úplnými zákazy potratů nastalo po jejich zavedení téměř 65.000 těhotenství, která vzešla ze znásilnění. S takovýmto odhadem přišli tento týden autoři studie publikované v odborném časopise Journal of the American Medical Association (JAMA). Drtivá většina celkového čísla připadá na státy, jejichž zákazy neobsahují výjimky pro oběti znásilnění.

Nový článek naznačuje rozsah jednoho z důsledků předloňského rozhodnutí nejvyššího soudu Spojených států, který po téměř 50 letech eliminoval právo na potrat zhruba do 22. týdne těhotenství. To umožnilo politikům Republikánské strany v jednotlivých státech striktně omezovat přístup k tomuto typu zdravotní péče. Někde zákazy vstoupily v platnost ihned, jinde až po několika měsících.

Autoři nové studie se snažili odhadnout počet těhotenství spojených se znásilněním za období po zavedení úplných zákazů interrupcí, které platí ve 14 státech. Svůj propočet založili na datech federálních úřadů o výskytu znásilnění u žen ve věku od 15 do 45 let a také na poznatcích amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), podle kterého zhruba 12,5 procenta znásilnění končí těhotenstvím.

Nakonec dospěli k číslu 64.565. „Z nich nastalo odhadem 5586 těhotenství ve státech s výjimkami ohledně znásilnění a 58.979 ve státech bez výjimky,“ uvádí kolektiv lékařů provádějících interrupce.

Sami uznávají, že jejich odhad je třeba brát s rezervou. Především proto, že výskyt tak stigmatizované zkušenosti, jako je znásilnění, je velmi těžké určit. Poukazují však na obrovský rozdíl mezi svým výsledkem a počty legálně prováděných potratů ve státech, kde platí nejpřísnější zákazy. Ty podle nich nepřesahují deset za měsíc.

„Vyděsilo mě to,“ řekl veřejnoprávnímu rozhlasu NPR Samuel Dickman, který se na výzkumu podílel. „Sexuální násilí je zcela běžná věc, to jsem na obecné úrovni věděl. Ale když máte odhady, které jsou takhle vysoké, ve státech, kde není žádný reálný přístup k potratům, je to těžko pochopitelné,“ uvedl.

Podle NPR představuje odhad jeho týmu důležitou informaci v éře po zrušení ústavního práva na potrat. „V minulosti existovala politická shoda na tom, že potraty by měly být povolené v případech znásilnění, ale to se změnilo. Jen málo států s úplnými zákazy potratů má výjimku pro znásilnění. Ty, které výjimku mají, od obětí vyžadují, aby znásilnění nahlásily úřadům, což se podle dosavadních poznatků děje jen u zlomku sexuálních napadení,“ uvádí.

 

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.