Události v regionech: V Brně si připomněli pilota z USA, který tam za války zahynul (zdroj: ČT24)

V Brně-Slatině si pietním aktem připomněli osmdesát let od sestřelení pilota Williama L. Kigginse. Byl to jediný americký voják, který na území města během druhé světové války zemřel. Na Špilberku také Muzeum města Brna otevřelo novou výstavu, která jeho příběh dokumentuje.

Před osmdesáti lety úspěšně zlikvidoval německá letadla v Prostějově a po cestě zpět na základnu chtěl rozstřílet ještě německé cisterny s benzinem na letišti v Brně-Tuřanech. Právě to se nakonec Kigginsovi stalo osudným. „Po úspěšném útoku na benzínové cisterny na tuřanském letišti se dostal do palby protiletecké obrany. Jeho stroj byl zasažen a mezi Slatinou a Tuřany spadl a shořel,“ popsal vojenský historik brněnského muzea Radim Dufek.

Úlomky kostí

Letoun se zřítil a Kiggins neměl šanci z něj vyváznout živý. Stal se tak jediným pilotem z USA, který na území jihomoravské metropole během druhé světové války zemřel. Jeho památku si v Brně připomněli nejen příznivci vojenské historie. Ze Spojených států přicestoval i forenzní antropolog Franklin Daman. Přijel si prohlédnout poslední kosterní úlomky, které mají být do USA vráceny. Připomněl, že do Kigginsova rodiště už před 17 lety odcestovaly jiné objevené pozůstatky.

„(Úlomky) byly nalezeny při průzkumu v roce 2020. Je to už úplně poslední záležitost, tady ty tři kousky, protože na tom místě v současné době stojí skladovací haly, a tak se tam nikdy nikdo nedostane,“ vysvětlil Dufek.

Výstava na Špilberku

Události 11. října 1944 připomíná také nová výstava na brněnském Špilberku. Kromě kostních úlomků tu můžou návštěvníci vidět i části Kigginsova letadla. A už za pět týdnů Brno čeká další výročí. Ráno 20. listopadu 1944 totiž odstartovalo ze základny v italském Bari na pět set amerických bombardérů.

Ten den se odehrál jeden z největších náletů, které kdy Brno zažilo. Poničené bylo centrum města, ale třeba i Masarykova univerzita. „Máme dochovanou fotografii Přírodovědecké fakulty v Kotlářské ulici, která byla za války bombardována. Můžeme se domnívat, že to bylo při tom nejsilnějším náletu 20. listopadu 1944,“ řekla pracovnice Archivu Masarykovy univerzity Jitka Katovská. Poslední americký nálet pak Brno zažilo v prosinci téhož roku.

Podíl.
Exit mobile version