V britské pobočce amerického řetězce McDonald’s a v továrně na pečivo pracovali jako moderní otroci Češi, informuje zpravodajský web BBC. Gang tam podle jeho zjištění vykořisťoval šestnáct lidí z Česka déle než čtyři roky. Zapojené firmy varovné signály podle webu dlouho přehlížely.

Oběťmi byli lidé ze zranitelného prostředí. Většinou se jednalo o drogově závislé nebo lidi bez domova. Pracovali buď v restauraci rychlého občerstvení nebo v továrně, která dodávala pečivo supermarketům, jako je například Asda, Co-op, Marks & Spencer, Sainsbury’s či Tesco.

Dotyční vydělávali zákonem stanovenou minimální mzdu, ale gang jim téměř celou výplatu zabavoval. Na jeden účet přitom chodila výplata pro čtyři lidi. Žili za pár liber denně ve stísněných podmínkách v děravé kůlně a v nevytopeném karavanu. Policie zjistila, že z jejich práce gang financoval luxusní auta, zlaté šperky a nemovitost v Česku.

Oběti pracovaly v pobočce McDonald’s v Caxtonu v hrabství Cambridgeshire asi sto kilometrů severně od Londýna. Další lidé byli zaměstnaní ve společnosti vyrábějící chléb pita, která měla továrny v Hoddesdonu v hrabství Hertfordshire a v Tottenhamu v severním Londýně.

Nezdařený pokus o útěk

Vykořisťovaným lidem se podařilo utéct a uprchnout domů. Gang je ale vypátral a unesl zpět do Británie. Jejich problémy skončily v říjnu 2019, když kontaktovali tuzemskou policii, která následně dala tip britským kolegům.

S BBC hovořil i Pavel, který se vzdal práva na anonymitu. Popsal, že byl v Česku bezdomovcem, když ho gang v roce 2016 oslovil. Říká, že ho nalákali na falešný příslib dobře placeného zaměstnání v Británii, kde Češi v té době mohli legálně pracovat. Zkušenost, kterou si odtud odnesl, na něm ale prý zanechala trvalé šrámy.

„Poškození mého duševního zdraví se nedá napravit, navždy to bude žít se mnou,“ míní muž a dodává, že mu vykořisťovatelé dávali v hotovosti jen několik liber denně, přestože v pobočce McDonald’s pracoval sedmdesát hodin týdně.

Přehlédnuté varovné signály

Gang zabavoval pasy všech svých obětí a ovládal je násilím a strachem, zjistila policie. Zapojené firmy roky přehlížely varovná znamení, že zaměstnávají moderní otroky, napsala BBC po prozkoumání právních dokumentů z procesu s gangem a na základě rozhovorů se třemi oběťmi.

Britská odnož McDonald’s nyní uvedla, že zlepšila systémy pro odhalování „potenciálních rizik“. Britské maloobchodní konsorcium sdělilo, že jeho členové se z případu poučí.

Podíl.
Exit mobile version