Aktualizace: 26.07.2024 15:23

Dvůr Králové nad Labem (Trutnovsko) – V boji proti pytlákům bude v africkém Kongu od podzimu pomáhat další speciálně vycvičený pes z Česka. Sloužit bude u celníků na letišti v hlavním městě Brazzaville, čichem bude prohledávat zavazadla a odhalovat pašeráky slonoviny a trofejí zvířat. Belgického ovčáka jménem Avatar dnes oficiálně předala konžským celníkům kynoložka Hana Böhme z Nového Boru. Učinila tak na Afrických dnech v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem, který k výcviku psů poskytuje pachové vzorky zvířat.

Avatar se narodil loni v březnu. Následně v rámci projektu Malina pro slona, který Böhme organizuje, absolvoval přes rok dlouhý výcvik. Do Konga odletí na přelomu září a října a bude sedmým protipytláckým psem z Česka v této čtyřmilionové zemi ve střední Africe.

Projekt Malina pro slona vznikl v roce 2014 a je pojmenovaný podle druhu belgických ovčáků malinois, kterým se lidově říká malina nebo maliňák. Jako jediný ze čtyř druhů belgických ovčáků je krátkosrstý. V roce 2015 Böhme do Konga poslala prvního belgického ovčáka, fenu jménem Cama. Bohužel o rok později Cama uhynula při dopravní nehodě. V letech 2019 až 2020 do Konga odletělo dalších pět psů vycvičených Hanou Böhme, následně projekt na čas přerušila epidemie covidu.

Psi pomáhají celníkům a četníkům v Kongu při odhadování pašeráků například při dopravních kontrolách. Jezdí s nimi i do národních parků. Za dobu působení v Kongu psi z Česka přispěli k odhalení stovek případů nelegálního nakládání se zvířaty. Jsou schopni odhalit vedle slonoviny a zvířecích trofejí i maso divokých zvířat. Nejčastěji se celníci při raziích setkávají s pašovanými kůžemi levhartů, slonovinou nebo šupinami luskounů. Časté jsou i kůže nyal.

Detekční psi v Kongu podle Böhme žijí v přísně hlídaném objektu s výběhem. „Jakmile pes označí cennou trofej, přeruší tím pašerácký řetěz a dost lidí tím přijde o peníze. Z jejich práce se radujeme my, ochránci zvířat, ale rozhodně ne pašeráci či překupníci,“ uvedla. Náklady na vycvičení jednoho psa a jeho poslání do Konga činí zhruba čtvrt milionu korun. Böhme je financuje z darů, sbírky a vlastních zdrojů.

K výcviku psů kynologové projektu Malina pro slona využívají vzorků okapi, šimpanzů nebo komb žijících ve dvorském safari parku.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.