Události v regionech: Škody na hřbitovech po povodních (zdroj: ČT24)

Zářijové záplavy postihly také mnohá pietní místa. Rozvodněná Odra zalila hřbitov ve Starém Bohumíně a poničila i smuteční síň. Ta byla přitom nově zrekonstruovaná. Pohřby bohumínských občanů se teď musí konat v okolních obcích. Škody na hřbitově sčítá i Krnov.

Smuteční síň ve Starém Bohumíně, části Bohumína, byla v provozu po devítiměsíční rekonstrukci teprve od června. Během záplav ale dovnitř nateklo více než půl metru vody a bahna. Škody jdou do milionů.

„Lavice spadly úplně všechny jako domino. Musely se všechny odvézt, protože tam bylo elektrické vyhřívání, odvezly se k vyčištění,“ popsala spolumajitelka pohřební služby v Bohumíně Lucie Kubejková Balarinová. „Byli tu dobrovolníci, pomáhali zaměstnanci, pomáhali nám i lidé z městského úřadu,“ řekla s tím, že tři týdny měli úplně zavřenou pohřební službu.

V kostele jsou i civilní obřady

„Pohřby děláme jinde v okolních obřadních síních nebo nám pan farář poskytuje kostel pro civilní obřady,“ vysvětlila majitelka pohřební služby Iveta Balarinová. Voda se dostala i do zázemí. „Ty dražší rakve jsme schovali a levnější se prostě rozpadly,“ řekla.

Rekonstrukce po povodni bude v bohumínské smuteční síni trvat minimálně tři měsíce. První pohřby se tak tady budou moci konat nejdříve v lednu příštího roku.

Pod vodou byl i starobohumínský hřbitov. Bahno z náhrobků čistí lidé ještě teď. „Náklady na vyčištění hlavních chodníků byly v řádu statisíců korun a lidé mají škody na svých jednotlivých hrobech, těch jsou samozřejmě stovky,“ nastínil místostarosta Bohumína Petr Vícha (SOCDEM).

Dvě urny se nenašly

O poznání hůře dopadl městský hřbitov v Krnově, škody se vyšplhaly na bezmála dva a půl milionu. Rozvodněná Opava vyvrátila hřbitovní zeď, některé hroby byly podemleté, jiným voda zničila náhrobky. Odplavila také asi dvacítku uren. „Momentálně mám u sebe uschované asi tři nebo čtyři. Dvě urny ještě nebyly nalezeny a nevíme, kde by se mohly nacházet,“ řekla správkyně pohřebiště Městského hřbitova Krnov Ivana Špillerová.

Poničená hrobová místa si budou muset lidé opravit ze svých vlastních prostředků. O rekonstrukci hřbitovní zdi se postará město. „Čekáme na materiál a techniku, které je teď velký nedostatek. Následně bude vyhlášeno klasické zadávací řízení na opravu hřbitovní zdi, a ta by se měla začít opravovat na jaře příštího roku,“ sdělila mluvčí Krnova Dita Círová.

Během nadcházející připomínky památky zesnulých by nicméně hřbitovy v postižených lokalitách měly být bez omezení přístupné.

Podíl.