Aktualizace: 24.06.2024 18:39

Machačkala (Rusko) – Nedělní útok na pravoslavné kostely, synagogy a policii v převážně muslimském Dagestánu na jihu Ruska si vyžádal 20 obětí, uvedlo dnes podle agentury TASS ruské ministerstvo zdravotnictví. Vyšetřovací výbor dosud uváděl 15 mrtvých policistů a čtyři civilisty, včetně pravoslavného kněze. Po smrti je také pět útočníků. Úřady ráno rovněž informovaly, že po Derbentu byla protiteroristická operace ukončena také v Machačkale. K útoku se se dosud nikdo nepřihlásil.

Zvýšení počtu mrtvých oznámila dagestánská ministryně zdravotnictví Taťjana Beljajevová. Neupřesnila, zda je nově evidovaným mrtvým policista, nebo civilista. Dalších 46 osob, jak civilistů, tak policistů, bylo podle ní zraněno, z toho sedm těžce.

K pozadí útoků dosud chybí spolehlivé informace. Někteří činitelé v Dagestánu a Moskvě již obvinili Ruskem napadenou Ukrajinu, uvedla agentura DPA. Podle médií se do útoků zapojili dva synové a synovec šéfa dagestánského Sergokalinského okresu Magomeda Omarova. Ten se v noci na dnešek podrobil výslechu a z funkce byl odvolán. Byl také vyloučen z vládní strany Jednotné Rusko, zatímco jeden ze zabitých útočníků byl posmrtně vyloučen z menší prokremelské strany Spravedlivé Rusko. Kvůli útokům byl v Dagestánu vyhlášen třídenní smutek.

Útočníci v Derbentu stříleli na pravoslavný chrám a synagogu z automatických zbraní, uvedla na svém webu ruská redakce BBC s odvoláním na dagestánské ministerstvo vnitra. V synagoze vypukl velký požár, který se podařilo uhasit až v noci. Podle Ruského židovského kongresu útok začal krátce před večerní modlitbou, ale policisté a hlídači synagogy kladli odpor, než je útočníci zabili. Teroristé pak budovu zapálili lahvemi se zápalnou směsí. Obdobně se podle kongresu odehrál útok v Machačkale, kde se terčem nejprve stala strážnice dopravní policie, vedle které se nachází synagoga. Druhá přestřelka vypukla u pravoslavného chrámu, kde zahynuli strážci, ale 18 lidí – duchovní a věřící – se zabarikádovali uvnitř chrámu a vyvázli bez zranění, zatímco před kostelem po sobě stříleli policisté a útočníci.

V jedné vsi u města Machačkala neznámí ozbrojenci stříleli po policejním autě, ve kterém jeden z policistů utrpěl zranění, dodala BBC.

Při útoku na pravoslavný chrám v Derbentu přišel o život duchovní Nikolaj Kotelnikov, který zde sloužil více než 40 let. Útočníci mu podřízli hrdlo, napsal v neděli na sociální síti občanský aktivista Šamil Chadulajev. Útočníci v Machačkale podle něj zastřelili hlídače tamního chrámu, který byl vyzbrojen jen plynovou pistolí.

Ohlas na sociálních sítích podle BBC vyvolal někdejší vicepremiér a bývalý šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin, který vyzval, aby se tentokrát střelba na severním Kavkazu nespojovala s Ukrajinou a západními zeměmi. „Poslanec za Dagestán (Abdulchakim) Gadžijev se domnívá, že za teroristickým útokem stojí zvláštní služby Ukrajiny a zemí NATO. Ale já si myslím, že pokud každý teroristický útok spáchaný na základě národnostní a náboženské nesnášenlivosti a nenávisti k Rusům budeme spojovat s machinacemi Ukrajiny a NATO, tak tento růžový oblak nás dovede k velkým problémům,“ varoval Rogozin.

Jihoruský Dagestán se nachází na severním Kavkaze a je to převážně muslimský region, jenž býval dříve místem častých útoků islámských separatistů. Jejich intenzita však před lety výrazně klesla. Agentura Reuters podotkla, že ruské bezpečnostní složky tvrdě potlačily extremisty v regionu a ruské úřady v roce 2017 oznámily, že je porazily. BBC připomněla, že loni v říjnu agresivní dav několika stovek mužů mávajících palestinskými vlajkami vtrhl na letiště v Machačkale, když tam přistál let z Tel Avivu. Nikomu z pasažérů se nic nestalo, ale trvalo hodiny, než bezpečnostní složky situaci dostaly pod kontrolu. Incident se odehrál v době války mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás. Ruský prezident Vladimir Putin, který tehdy z rozdmýchání nepokojů v Machačkale obvinil Kyjev a Západ, se k nynějšímu útoku zatím nevyjádřil.

V Pjatigorsku ve Stavropolském kraji, který sousedí s Dagestánem, policie zadržela tři muže, kteří se v době teroristických útoků veselili a tančili na ulici v centru města, oznámil starosta Dmitrij Vorošilov. „Z čeho se radovali? Ze smrti dětí, policistů, civilistů?“ položil si řečnickou otázku a vyslovil politování, že tito „muži plní sil“ vyváznou s tradiční omluvou a s mírným trestem v ruské obdobě správního řízení, zatímco podle něj by zasluhovali potrestat se vší přísností už jen za to, že šíří chaos a pocit, že je vše dovoleno.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.