Národní centrála proti organizovanému zločinu odložila kauzu útoku příslušníků ruské tajné služby GRU na muniční sklady ve Vrběticích. Konec tříletého prověřování oznámil útvar v pondělí. Přestože se jí povedlo objasnit základny obrysy kauzy, dva klíčové aktéry kvůli jejich pobytu v Rusku obvinit nemohla. Při útoku v říjnu 2014 zahynuli dva čeští občané, lidé z okolí museli být evakuováni a škoda

Tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v sobotu 17. dubna 2021 krátce po půl osmé večer učinili v televizi nejdramatičtější prohlášení ve svém životě. Občanům oznámili, že ruská vojenská rozvědka násilným způsobem narušila svrchovanost České republiky. Politiky o tom informovala tajné služby.

„V pátek večer jsme byli s vicepremiérem Hamáčkem jednoznačně informováni o závažných skutečnostech týkajících se bezpečnosti naší země,“ řekl rozechvělým hlasem tehdejší ministerský předseda Babiš. „Dnes jsme informovali pana prezidenta Zemana o tomto případu a navrhovaném postupu a prezident nám vyjádřil absolutní podporu,“ dodal.

Útok obrátil česko-ruské vztahy vzhůru nohama. Babišova vláda odstavila ze soutěže na dostavbu jaderné elektrárny ruskou firmu Rostatom, Černínský palác zase vyhostil 18 ruských diplomatů, kteří ve skutečnosti pracovali pro ruské tajné služby. Tři roky poté policie pro rozsáhlém prověřování oznámila, že za útok nikoho neobviní.

Rusové odmítli pomoc

„Protože podezřelí se zdržují v Rusku a orgány Ruské federace odmítly splnit požadavky vznesené Českou republikou cestou mezinárodní právní pomoci, policejní orgán kvůli tomu nemůže získat další informace, které by umožňovaly zahájení trestního stíhání, a z tohoto důvodu rozhodl o odložení věci. ,“ vysvětil ředitel centrály Jiří Mazánek.

Rusové odmítli pomoc s objasněním případu s vysvětlením, že by to mohlo poškodit svrchovanost, veřejný pořádek a důležité zájmy Ruské federace. Centrála přesto nemá pochybnosti o strůjcích útoku, jeho provedení a základním obrysu celé násilné operace ze strany ruských tajných služeb.

„Policejní orgán považuje za prokázané, že výbuchy obou skladů ve Vrběticích provedli příslušníci ruské vojenské rozvědky, Hlavní správy generálního štábu Ozbrojených sil Ruské federace, známé pod zkratkou GRU, jejichž motivem bylo zabránit dodání zbraní a munice do oblastí, kde ruská armáda prováděla své operace,“ uvedl Mazánek.

Rusové podle NCOZ měli prostředky k provedení výbuchů i detailní informace o uskladněné munici ve skladech. Věděli i to, kam se má munice dopravit. „Pachateli byli dle zjištění Národní centrály proti organizovanému zločinu příslušníci jednotky 29155 určené k provádění diverzních operací v zahraničí spadající pod 161. centrum přípravy specialistů zvláštního určení GRU,“ podotkl ředitel centrály.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.