Při raketovém úderu na izraelské město Kirjat Šmona u hranic s Libanonem zemřeli dva lidé. Podle agentury AFP to oznámili záchranáři. K odpovědnosti za útok se přihlásilo libanonské teroristické hnutí Hizballáh, které na oblast útočí už přes rok. Podle libanonského tisku v noci na středu pokračovaly také izraelské údery na jižní předměstí Bejrútu.

Při útoku zhruba dvaceti raket na příhraniční Kirjat Šmonu zemřeli muž a žena, upřesnili záchranáři. Hizballáh na oblast od středečního rána odpaluje rakety a podle webu The Times of Israel (ToI) se přihlásil i k tomuto úderu. Teroristické hnutí tvrdí, že zasáhlo „shromáždění nepřátelských izraelských sil,“ podle izraelských médií ale úder zabil pár, který byl na procházce se psy.

Hizballáh, který je spojencem Íránu a teroristického hnutí Hamás, také tvrdí, že bojuje s izraelskými vojáky v příhraniční oblasti. Během noci podle svého tvrzení použil výbušniny proti izraelským vojákům, kteří se pohybovali v okolí vesnice Blídá, a zaútočil na další skupinu v blízkosti libanonské u hranice. Informace však nelze nezávisle ověřit, boje u vesnice Nakúra u hranice mezi Izraelem a Libanonem nicméně zaznamenal i zpravodaj libanonské agentury NNA.

Na jihu Libanonu před týdnem začala izraelská armáda pozemní operace. Tvrdí, že chce v oblasti zničit vojenskou infrastrukturu Hizballáhu, který už déle než rok odpaluje na sever Izraele rakety a vypouští drony. To vedlo k evakuaci obyvatel z ohrožených míst.

Izraelská armáda oznámila, že v úterý zasáhla 185 cílů spojených s Hizballáhem. Tvrdí, že na jihu Libanonu například zničila sklady dronů používaných militantním hnutím. V bojích na jihu země byli v úterý vážně zraněni tři vojáci. Izraelské letectvo v noci udeřilo na okolí Bejrútu, cílem byl podle armády závod na výrobu zbraní a velitelské středisko Hizballáhu. Bejrút a jeho předměstí Izrael soustavně bombarduje už několik týdnů.

Podle údajů libanonského ministerstva zdravotnictví z konce minulého týdne od loňského října, kdy začalo ostřelování mezi Izraelem a Hizballáhem, zemřelo v zemi přes dva tisíce lidí. Údaj však nerozlišuje mezi civilisty a ozbrojenci.

Podíl.
Exit mobile version