Aktualizace: 2.07.2024 21:56

St. Louis (USA) – Český hokejový útočník Radek Faksa poprvé v NHL mění působiště a stěhuje se z Dallasu do St. Louis. Blues získali třicetiletého odchovance Opavy od Stars za budoucí vyrovnání. Informoval o tom klubový web St. Louis, které získalo také kanadského útočníka Mathieua Josepha a právo výběru ve 3. kole draftu v příštím roce z Ottawy také za zatím neupřesněnou náhradu.

Faksovi vstoupí v nadcházející sezoně v platnost poslední rok pětileté smlouvy na 16,25 milionu dolarů a po jejím vypršení se může stát nechráněným volným hráčem. V tomto ročníku si Faksa připsal v 74 zápasech základní části 19 bodů za sedm branek a 12 asistencí. V osmi duelech play off vstřelil jeden gól.

Dallas si vybral Faksu v roce 2012 v 1. kole draftu na 13. místě. Za devět sezon v NHL v dlouhodobé části sehrál český útočník 638 zápasů a nasbíral 200 bodů za 89 branek a 111 asistencí. V bojích o Stanleyův pohár nastoupil k 79 duelům, dal devět gólů a na 11 přihrál.

Sedmadvacetiletý Joseph má nejvíce zkušeností v NHL z Tampy Bay, s kterou slavil v letech 2020 a 2021 zisk Stanleyova poháru. V základní části sehrál 360 utkání a připsal si 135 bodů za 55 branek a 80 asistencí. V 10 duelech play off zaznamenal dvě přihrávky. Joseph je v polovině čtyřletého kontraktu na 11,8 milionu dolarů.

Dallas byl aktivní v pondělí při otevření trhu s volnými hráči. Největší posilou se stal kanadský obránce Matt Dumba, který začal minulou sezonu v Arizoně a dohrál ji v Tampě Bay. Bývalý hráč Minnesoty uzavřel dvouletou smlouvu na 7,5 milionu dolarů. Ruský obránce Ilja Ljubuškin po skončení angažmá v Torontu podepsal se Stars tříletý kontrakt na 9,75 milionu dolarů.

Přišli také brankář Casey DeSmith (naposledy Vancouver), obránci Kyle Capobianco (Winnipeg) a Brendan Smith (New Jersey) a útočníci Cameron Hughes a Kole Lind (oba Seattle). Na pokračování v Texasu se dohodl kanadský útočník Matt Duchene, jenž uzavřel roční kontrakt na tři miliony dolarů.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.