Komerční prezentace Aktualizace: 28.06.2024 13:41

Berlín – Zápasem obhájců titulu Itálie proti Švýcarsku začne v sobotu na fotbalovém Euru vyřazovací fáze. Mírným favoritem úvodního osmifinále je „Squadra azzurra“, Švýcaři ale na turnaji v Německu zatím neprohráli. Duel na Olympijském stadionu v Berlíně má výkop v 18:00 a odřídí ho polští sudí v čele s hlavním Szymonem Marciniakem.

Oba celky prošly do osmifinále z druhého místa ve skupině, ale po zcela odlišném průběhu. Italové po úvodní výhře nad Albánií nestačili na Španělsko a v závěrečném duelu jim zařídil remízu 1:1 s Chorvatskem střídající Mattia Zaccagni gólem až v osmé minutě nastavení.

„Postoupili jsme zaslouženě, dobře ale víme, že v dalším zápase musíme být lepší. Možná nás trochu brzdí vysoká očekávání, nemáme s tím takové zkušenosti. Náš cíl ale zůstává stejný,“ citoval web UEFA italského kouče Luciana Spallettiho.

„Chceme hrát otevřený fotbal proti každému soupeři, duel se Švýcary nebude výjimkou. Žádný tým nás nechtěl dostat v osmifinále. Jsme obhájci titulu, není snadné nás porazit, jak ukázal i zápas s Chorvatskem,“ burcoval křídelník Stephan El Shaarawy

Švýcaři, kteří obhajují čtvrtfinálovou účast, naproti tomu dlouho sahali po překvapivém triumfu ve skupině A. Po výhře nad Maďarskem a remíze se Skotskem dlouho vedli v přímém souboji o první místo nad Německem, domácí výběr ale v nastaveném čase srovnal na 1:1 a zůstal v čele tabulky.

„Zatím nám skoro všechno vychází, ale play off je zase o něčem jiném. Itálie je větší fotbalový národ, má spoustu skvělých individualit. Také jsou takticky dost nečitelní, to je jejich velká zbraň. Nejsme favorité, ale věříme ve své schopnosti. Na osmifinále jsme nachystaní, máme dost zkušený tým,“ uvedl švýcarský kouč Murat Yakin.

Oběma trenérům bude kvůli trestu za žluté karty chybět jeden defenzivní hráč. Švýcarům nepomůže krajní bek Silvan Widmer. Italové nastoupí bez stopera Riccarda Calafioriho, jenž zatím na turnaji patří mezi nejlepší hráče týmu.

„Je mi ho líto, těšil jsem se na vzájemný souboj. Pro soupeře je to velké oslabení,“ řekl Calafioriho spoluhráč z Boloně Michael Aebischer, jeden ze šesti hráčů švýcarského výběru působících v italské lize. „V Serii A je nás dost, zápas je tím ještě o něco zajímavější. Ale úplně stačí, že hrajeme osmifinále mistrovství Evropy. Italové jsou favorité, ale my chceme postoupit, ať už proti nám stojí kdokoliv,“ dodal sedmadvacetiletý záložník.

Itálie se Švýcarskem se střetly v 61 vzájemných utkáních a jsou si nejčastějšími soupeři. Úřadující mistři Evropy neprohráli jedenáctkrát v řadě a na minulém šampionátu zvítězili ve skupině 3:0. Švýcaři čekají na výhru nad sousedem 31 let.

Vítěz zápasu se ve čtvrtfinále utká 6. července v Düsseldorfu s lepším z duelu Anglie – Slovensko.

Podíl.
Exit mobile version