Zastupitelé Ústeckého kraje v pondělí po šesti hodinách jednání schválili trasu vysokorychlostní trati navrženou Správou železnic (SŽ). Rychlodráha spojí Prahu přes sever Čech s Drážďany. Proti vybrané trase vystoupily desítky občanů a starostů zejména z Litoměřicka. Chlumec na Ústecku avizoval, že podá proti rozhodnutí žalobu na soud. Pro hlasovalo třicet zastupitelů z jedenapadesáti přítomných. Nová trať povede skrz Středohorský tunel přes Ústí nad Labem, kde bude zastávka a terminál, do Krušnohorského tunelu.

Celá trasa z Prahy do Drážďan měří 137 kilometrů. Cesta z Prahy do Ústí se díky rychlodráze zkrátí na půl hodiny. „Teď začíná rozvoj našeho Ústeckého kraje. A zhruba 800 tisíc lidí čeká na infrastrukturu, která pomůže v tom, abychom se mohli rozvíjet v průmyslu, cestování, cestování za prací. Pro kraj je to velký přínos,“ řekl po hlasování novinářům hejtman Jan Schiller (ANO). Podle něj by jakákoliv varianta nějakou obec zasáhla. Prostor pro odložení rozhodnutí, jak to navrhovali opoziční zastupitelé, nebyl, uvedl.

Pětitisícový Chlumec na Ústecku se obrátí na soud. Po státu požadoval, aby posunul portál Krušnohorského tunelu dál od obydlených oblastí a zrušil odbočku směrem na Teplice, která by přivedla nákladní dopravu. Zástupce České geologické služby Petr Kycl řekl, že posunutí portálu není možné, protože vede přes složité území. „Budu navrhovat na našem zastupitelstvu podání žaloby soudu, předpokládám, že to projde jednomyslně,“ uvedla starostka Veronika Srnková (Šance pro Chlumec).

Přípravy na trať

Po schválení 5. aktualizace Zásad územního rozvoje Ústeckého kraje, která vybranou trasu zahrnuje, bude Správa železnic pokračovat v přípravě. „Budeme kontaktovat jednotlivé dotčené obce a města, budeme s nimi řešit technická specifika trati, to, jakým způsobem ji nejlépe zasadit do území,“ uvedl Pavel Hruška ze Správy železnic.

Trať povede podle schváleného návrhu z Prahy do Roudnice nad Labem podél dálnice D8, následně překlene Labe, v okolí Křešic na Litoměřicku vstoupí do Středohorského tunelu, který skončí v Ústí nad Labem v části Střekov. Řeku znovu překoná přes most, terminál bude v oblasti současného západního nádraží. Trať bude pak pokračovat směrem do Německa v okolí Chabařovic, tunel přes Krušné hory začne u Chlumce.

Podíl.
Exit mobile version