Komerční prezentace Aktual.: 3.10.2024 10:18

Ústí nad Labem – Ústecký kraj opraví historickou vilu v ulici Na Schodech v centru Ústí nad Labem. Objekt spravuje Knihovna Ústeckého kraje, která v něm chce zřídit multikulturní centrum, učebny s virtuální realitou, využívat jí bude také pro výuku jazyků a rekvalifikační kurzy. Rekonstrukce navazuje na dokončenou přístavbu depozitáře. Náklady na opravy vily jsou zhruba 81 milionů korun. Kraj požádá o evropskou dotaci z Operačního programu Spravedlivá transformace, řekl radní Jan Růžička (KDU-ČSL, zvolen na kandidátce ODS).

Historicky cenný objekt je propojený suterénem s novou přístavbou depozitáře Knihovny Ústeckého kraje, který se otevřel veřejnosti v únoru 2022. Evropskou dotaci na tuto investici získal kraj až v době realizace. U depozitáře vzniklo také parkoviště na střeše, náklady činily přes 150 milionů korun.

Dotace z programu Spravedlivá transformace by mohla pokrýt 85 procent nákladů na opravu vily. Kraj by ale podle Růžičky investici uskutečnil i bez dotace.

Předmětem úprav je kompletní výměna vnitřních instalací, fasády, oken a střešní krytiny včetně statické úpravy krovu, vestavba výtahu do schodišťového prostoru, odvodnění a izolace objektu. Součástí jsou také veškeré restaurátorské úpravy povrchů, výměna podlahových krytin a repase vnitřních dveří, úpravy oplocení a opěrné zdi, nákup IT techniky, mobiliáře a vnitřního vybavení, vytvoření kulturního a kreativního centra. V suterénu bude archiv, prostor pro digitalizaci a trezor vzácných tisků, celé přízemí bude propojeno s depozitářem, přesune se sem americká knihovna a první nadzemní podlaží bude sloužit jako výukové centrum.

Třípodlažní vilu od významného vídeňského architekta Hartwiga Fischela si objednal na konci 19. století úspěšný ústecký podnikatel a chemik Richard Kind. Ve vile po roce 1945 sídlilo učiliště spojů, poté ji získala knihovna pro své depozitáře.

 

Podíl.
Exit mobile version