Komerční prezentace Aktual.: 18.10.2024 10:20

Praha – Ústavní soud odmítl stížnost ekologického spolku Děti Země, kterou napadal platnost stavebního povolení pro hlavní trasu posledního chybějícího úseku dálnice D1 u Přerova. Napsal to server Zdopravy.cz s odkazem na usnesení Ústavního soudu. Stížnost byla odmítnuta pro zjevnou neopodstatněnost, uvedla na dotaz ČTK mluvčí Ústavního soudu Kamila Abbasi. Roky právních sporů kvůli stavbě tak podle serveru končí.

Zhruba desetikilometrový úsek mezi Říkovicemi a Přerovem je poslední, který chybí k tomu, aby byl dálniční tah z Prahy přes Brno do Ostravy a k polským hranicím kompletní. Stavba začala před téměř dvěma lety, hotová má být v roce 2026. Dálnice D1 zatím končí na kraji Přerova.

Děti Země se na Ústavní soud obrátily poté, co v červnu odmítl jejich kasační stížnost Nejvyšší správní soud. Po rozhodnutí Ústavního soudu již Děti Země vyčerpaly možnosti, jak se proti povolení pro hlavní trasu bránit, uvedl server.

Děti Země se snaží stavbu dálnice zablokovat sérií žalob, v této řešily soudy platnost takzvané rozptylové studie. Už dříve žalobu odmítly Krajský soud v Ostravě a Nejvyšší správní soud. Ústavní soud označil stížnost spolku za neopodstatněnou.

„Zásah Ústavního soudu je namístě pouze v případě nejzávažnějších pochybení představujících porušení ústavně zaručených základních práv a svobod, zejména kdyby závěry soudů byly hrubě nepřiléhavé a vykazovaly znaky libovůle. To však Ústavní soud v posuzované věci neshledal,“ stojí v usnesení soudce zpravodaje Josefa Fialy, které server zveřejnil. V databázi soudu zatím dostupné není.

„Je to pro nás bezesporu úspěch. Už po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu jsem věřil, že hlavní trasu dostavíme a ta dálnice bude,“ uvedl ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala. Poukázal nicméně na to, že ŘSD vede spory o další stavební povolení, které se týkají drážních a vodohospodářských objektů, polních cest a místních komunikací, ve kterých zatím neuspělo. „Ale i zde věřím, že naše argumentace v dalším kole sporu uspěje,“ dodal.

Letos v srpnu Nejvyšší správní soud vyhověl kasační stížnosti Dětí Země, která se týkala dvaceti dílčích stavebních objektů v části dálnice D1 v úseku mezi Přerovem a Říkovicemi, například vegetačních úprav a náhradní výsadby. Žalobou proti povolení stavby se tak musí znovu zabývat Krajský soud v Ostravě.

Podíl.
Exit mobile version