Komerční prezentace Aktual.: 28.10.2024 06:36

Washington/Tbilisi – Spojené státy vyzývají k vyšetření zpráv o volebních nesrovnalostech v Gruzii. Uvedl to podle agentury Reuters americký ministr zahraničí Antony Blinken. K prošetření údajných nesrovnalostí při sobotních parlamentních volbách v Gruzii již dříve vyzvali vrcholní představitelé Evropské unie.

Podle ústřední volební komise vyhrála volby dosavadní vládnoucí strana Gruzínský sen, která podle opozice a Západu vede autoritářskou politiku a inspiruje se Ruskem. Opozice odmítá výsledky voleb uznat a stejný postoj zaujímá i prezidentka Salome Zurabišviliová, která opoziční strany podporuje.

Pozorovatelé voleb z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) upozornili, že při volbách se objevily případy kupování hlasů či zastrašování a že hlasování se konalo v napjaté a nenávistné atmosféře. Hlášeny byly také případy rvaček u volebních místností nebo vícečetného hlasování.

Zurabišviliová vyzvala Gruzínce, aby dnes večer proti výsledkům voleb protestovali v centru hlavního města Tbilisi, píše Reuters.

 

 

Podíl.
Exit mobile version