Aktual.: 21.08.2024 10:50

Libočany (Lounsko) – Sklizeň chmele v ČR bude letos zřejmě lehce nad průměrem, a to zhruba o deset procent. Loni se ho sklidilo 6997 tun. Na Žatecku bude úroda až o 30 procent vyšší než loni. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) dnes novinářům při návštěvě podniku v Libočanech na Lounsku řekl, že cena chmele zůstane stejná. Na podzim bude připravená dotační podpora pro chmelaře, aby si mohli zajistit nové technologie jak na zakládání, tak na česání chmele.

V ČR je zhruba 5000 hektarů chmelnic. Jejich rozloha je přibližně stejná jako v loňském roce. Také pěstitelů, kterých je okolo 120, eviduje ministerstvo podobný počet. V loňském roce sklidili chmelaři v Česku 6997 tun chmele, vyplývá z dat Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Ministerstvo zemědělství zahrnuje chmel mezi citlivé komodity, čemuž podle Výborného odpovídá i dotační podpora. Pěstitelé mohou žádat dotace například na obnovu chmelnic či kapkovou závlahu. Žatecko a Lounsko patří mezi nejsušší oblasti v zemi.

„Je to jeden z trendů, kterými chce ministerstvo zemědělství a Vláda České republiky jít. To znamená prioritně se soustředit na podporu citlivých komodit, jako je chmel, zelenina, brambory a ovoce,“ doplnil Výborný. Předpokládá, že chmelaři začnou s obnovou technologií letos na podzim.

Automatizovanou sušárnou se může pochlubit podnik v Libočanech, který patří benediktýnům. Sušárna šetří podniku pracovní síly a zvyšuje kvalitu chmele. ČTK to řekl prokurista zemědělské společnosti řádu benediktýnů Petr Bláha. „Zároveň jsme jediný církevní podnik, který se do toho pustil v rámci církevních restitucí,“ podotkl Bláha, který očekává sklizeň zhruba o 30 procent vyšší než loni, obecně však půjde o lepší průměr.

V Libočanech se začal česat chmel v pondělí, což je o týden dřív než loni. Polovina podniků v Ústeckém kraji ale teprve do chmelnic se stroji vyjede. „Zatím jsme mírně optimističtí. Těch srážek letos bylo o něco víc než jiné roky,“ řekl novinářům Zdeněk Rosa, předseda Chmelařství, družstvo Žatec. Zda se predikce chmelařů potvrdí, se ukáže, až bude chmel očesán a slisován. Loni se na úrodě nepříznivě podepsalo počasí, hlavně sucho.

ČR je třetím největším pěstitelem a exportérem chmele na světě. Asi 80 procent z toho činí odrůda žatecký poloraný červeňák. Při obnově chmelnic se nyní hledají odrůdy odolnější vůči suchu a méně náchylné na nemoci.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.