Aktualizace: 9.07.2024 00:03

Praha – Úřad práce dnes zveřejní údaje o červnové nezaměstnanosti. V květnu klesla na 3,6 procenta z dubnových 3,7 procenta. Pracovní úřady evidovaly 274.322 uchazečů o práci, meziměsíčně o 5756 méně. Volných míst proti předchozímu měsíci ubylo o 1529 na 266.517. Analytici předpokládají, že nezaměstnanost nebude dál znamenat pro českou ekonomiku problémy a nečekají její zvyšování.

Za květnovým snížením podílu nezaměstnaných byly podle analytiků sezonní důvody. Proti loňskému květnu se sice nezaměstnanost o desetinu bodu zvýšila, nicméně firmy mají podle analytiků potíže sehnat vhodné zaměstnance.

„Určité známky ochlazování v posledních čtvrtletích však patrné jsou a tento vývoj bude pravděpodobně pokračovat po zbytek letošního roku. Pokles podílu nezaměstnaných v letošním roce od března do května patřil mimo pandemické roky mezi nejnižší od roku 2009,“ řekl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Z hlediska regionů meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenaly v květnu všechny kraje a většina okresů. Nejvyšší byla v Ústeckém kraji, kde činila 5,9 procenta. Nejnižší podíl nezaměstnaných byl v Praze a na Vysočině, kde shodně dosáhl 2,7 procenta. Mezi okresy byla nejvyšší nezaměstnanost na Karvinsku, 8,1 procenta, a nejnižší v okrese Praha-východ, kde práci hledalo 1,4 procenta lidí.

Podíl.