Aktual.: 30.09.2024 13:47

Brno – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil skupině PPF převzít prostřednictvím operátora O2 Czech Republic poskytovatele internetového připojení Nordic Telecom. Aby nedošlo k narušení hospodářské soutěže, musí O2 splnit stanovené podmínky. Týkají se i investicí do rozvoje pokročilejší technologie. ÚOHS o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

Antimonopolní úřad zjistil, že spojení O2 s Nordic Telecom by ovlivnilo zejména trh maloobchodního přístupu k internetu v 243 městech a obcích, kde se činnost obou společností překrývá.

Skupina PPF se zavázala, že po dobu pěti let zachová současné velkoobchodní podmínky v problematických lokalitách, velkoobchodní služby bude nabízet za cenu ekonomicky odůvodněných nákladů a přiměřeného zisku. Kromě toho bude pět let investovat do rozvoje pokročilejší technologie ve své síti minimálně 240 milionů korun.

„Úřad posoudil navržené závazky za dostačující k odstranění závažných obav z podstatného narušení hospodářské soutěže na trhu maloobchodního přístupu k internetu v pevném místě v České republice a pod podmínkou splnění závazků spojení povolil,“ uvedl úřad v tiskové zprávě.

O2 je součástí skupiny PPF. Ve výroční zprávě za loňský rok uvádí, že je největším poskytovatelem internetu pro domácnosti a firmy a se službou O2 TV je největším provozovatelem internetového vysílání v Česku. V předchozích dvou letech činily výnosy okolo 35 miliard korun. V roce 2022 činil zisk téměř 20 miliard, loni výrazně poklesl na pět miliard.

Nordic Telecom Regional patří do skupiny Nordic Telecom Holding. Ta je českou akciovou společností, v níž drží 85 procent akcií firma Nordic Investors Group, zbylé akcie má skupina J&T. Na svém webu uvádí, že poskytuje služby více než 100.000 zákazníků. Podle poslední výroční zprávy za rok 2022 dosáhla tržeb zhruba 450 milionů korun, skončila však ve ztrátě 34 milionů.

Podíl.