Komerční prezentace Aktual.: 28.09.2024 17:29

Bejrút/Ženeva – Už více než 50.000 lidí uprchlo tento týden před izraelským bombardováním z Libanonu do Sýrie, uvedl dnes vysoký komisař OSN pro uprchlíky (UNHCR) Filippo Grandi. Zástupce úřadu pro Sýrii ještě v pátek hovořil o 30.000 běžencích, z nichž čtyři pětiny podle něj tvořili Syřané, kteří do Libanonu prchali dříve před občanskou válkou v Sýrii.

„Více než 50 000 Libanonců a Syřanů žijících v Libanonu nyní přešlo do Sýrie na útěku před izraelskými leteckými útoky. Více než 200.000 lidí je navíc vysídleno uvnitř Libanonu,“ uvedl Grandi na síti X. Dodal, že v koordinaci s vládami obou zemí probíhají humanitární operace, včetně pomoci ze strany UNHCR.

Mluvčí UNHCR agentuře AFP upřesnil, že celková bilance vysídlených osob v rámci Libanonu činí 211.319, z toho 118.000 opustilo své domovy od pondělí tohoto týdne, kdy Izrael razantně zintenzivnil své vzdušné údery proti Hizballáhu na libanonském území. Izraelská armáda tvrdí, že militantní šíitské hnutí často ukrývá či uskladňuje své rakety, odpalovací zařízení a jiné zbraně v obytných domech, a civilní obyvatele těchto míst na začátku týdne vyzvala k evakuaci.

Další lidé opustili své domovy na jihu Libanonu už dříve, většinou krátce poté, co se loni v říjnu Hizballáh a izraelská armáda začaly denně ostřelovat přes hranici. Hizballáh tvrdí, že s tím 8. října začal v solidaritě s Palestinci v Pásmu Gazy, kde izraelská armáda zahájila ofenzivu v odvetě za útok palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael ze 7. října. V Izraeli zase zůstává evakuováno na 60.000 obyvatel obcí a měst na severu země; jejich návrat domů si vláda Benjamina Netanjahua vytyčila jako jeden z hlavních válečných cílů.

Izraelská armáda začala v pondělí s nejmasivnějším ostřelováním libanonského území od roku 2006, kdy vedla s Hizballáhem druhou válku. V Libanonu přitom tento týden podle místních úřadů zemřelo přes 700 lidí včetně žen a dětí, není však jasné, kolik je mezi oběťmi členů Hizballáhu. Při pátečním masivním útoku na jižní předměstí Bejrútu zabil Izrael vedle několika velitelů Hizballáhu také dlouholetého vůdce hnutí Hasana Nasralláha.

Podíl.
Exit mobile version